mafija united

Mafija United: Hrvatska tvrtka za srpsku drogu

Foto: goran stanzl/pixsell
kalinić
\'Cvetko\'
Foto: Arhiva VL
\'bojovic_milisavljevic\'
Foto: Ahiva
\'11 09 2009 Pljevlja Darko Saric Biznismen is Pljevalja Na utakmici FK Buducnost FK Rudar Foto Savo Prelevic\'
16.02.2012.
u 09:00
Uhićenjem Luke Bojovića i Vlade Milisavljevića u Španjolskoj na površinu isplivava sve više detalja koji upućuju na to da su pripadnici “zemunskog klana” godinama nesmetano poslovali po Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Odakle Luki Bojoviću Pekaru, Vladimiru Milisavljeviću zvanom Budala i Siniši Petriću Zenici, zloglasnim zemuncima uhićenima u španjolskoj Valenciji u zajedničkoj akciji policija nekoliko država, hrvatske putovnice kojima su se koristili za vrijeme bijega, pitanje je kojim će se sljedećih dana baviti i hrvatska policija. Kako doznajemo, španjolska je policija dostavila podatke o spomenutim osobnim ispravama MUP-u koji treba utvrditi podrijetlo tih putovnica i način na koji su one došle u ruke srbijanskim kriminalcima. To znači da treba utvrditi jesu li putovnice u potpunosti ili djelomično krivotvorine ili su jednostavno ukradene, što ne bi bio prvi slučaj jer je dovoljno prisjetiti se krađe oko 900 putovnica iz hrvatskog konzulata u Mostaru. I Sretko Kalinić Zver je koristio hrvatsku putovnicu koju mu je izdala zagrebačka policija.

Nisu biometrijske

Putovnice kojima su se koristili uhićeni zemunci nisu bile nove biometrijske, a koliko je poznato, nije točno da se Vlada Budala koristio identitetom Marijana Barišića, čovjeka kojega članovi obitelji traže od 2008. Inače, Budalina fotografija iz ove putovnice nedavno je bila objavljena i na Interpolovim stranicama uz obrazloženje da je to njegova najnovija fotografija do koje su uspjeli doći, a da je objavljuju s obzirom na crvenu tjeralicu koja je za njim bila raspisana.

No, nisu putovnice jedino što “veže” srbijanske kriminalce s Hrvatskom. Bojovićev kum Cvetko Simić, čije je raskomadano tijelo nađeno u proljeće 2010. u Jarunu i oko jezera, i dandanas se u sudskom registru navodi kao direktor i osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke Taeda d.o.o. Sjedište te tvrtke za trgovinu i usluge je u Zagrebu, u Ulici Hercegovski put 4. Osnovana je 2006. godine s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. U sudskom registru navodi se da je Simić pri osnivanju priložio putnu ispravu BiH u kojoj je navedena adresa Daytonski put 45 u Distriktu Brčko. Ta “hrvatska” tvrtka osnovala je dvije godine kasnije predstavništvo u Beogradu, u Ulici vojvode Vlahovića 44 G. Za direktora beogradske ispostave imenovan je Luka Bojović. U prosincu 2009. Simić je ugasio predstavništvo u Beogradu, a Simić je bio direktor i Taeda group LLC osnovane i ugašene u Denveru.

Pri otvaranju ove tvrtke priložio je putnu ispravu BiH, no drugog serijskog broja od one kojom je otvarao tvrtku u Hrvatskoj. Na istoj adresi na kojoj je bila Simićeva tvrtka u Denveru bilo je sjedište tvrtke Darka Šarića, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo, koji je projekt o kriminalnom podzemlju napravio s regionalnom novinarskom mrežom Organized Crime and Corruption Reporting Project. Drugim riječima, mreža istraživačkih novinara povezala je ono što policije u regiji očito ne mogu ili ne žele – zajedničke poslove osoba, koje po policijskim datotekama u Hrvatskoj i Srbiji te Crnoj Gori slove za vodeće nositelje organiziranog kriminala.

Balkanski ratnik

Da je Bojović povezan sa Šarićem, čovjekom za čije je poslove zainteresirana i američka DEA (agencija za borbu protiv narkotika, op.a.), i nije tajna policijama zemalja u okruženju. Kao što nije tajna ni da je Simić bio osoba od povjerenja Luke Bojevića, čiji je posao bio organizacija trgovine drogom na području bivše Jugoslavije.

Njihovi poslovi doveli su i do akcije Balkanski ratnik, koju je inicijalno pokrenula DEA nakon što je u Urugvaju zaplijenjeno 2,5 tona kokaina koji je naručio i platio Šarić. Krvavi trag Balkanskog ratnika nešto je čime se policije zemalja u regiji bave zadnjih godina. A možda im je vrijeme i da se pozabave sljedećim pitanjem: Kako je moguće, da Cvetko Simić, osoba iz tzv. Bijele knjige srbijanske policije, u Hrvatskoj nesmetano osnuje poduzeće a da to ne zamijete sigurnosne službe i policija?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JA
jamanuša
14:34 16.02.2012.

Jok ne nisu ovo tvoje putovnice Ćiro.