Izvoz

Luka Bar za izvoz bh. roba u zemlje trećeg svijeta

Luka Bar za izvoz bh. roba u zemlje trećeg svijeta
10.07.2012.
u 09:45
BiH i RH trebaju što prije riješiti pitanje prometa roba preko granice, traži se rješenje o Luci Ploče
Pogledaj originalni članak

Ako s Hrvatskom do njezina ulaska u članstvo EU-a BiH ne riješi pitanje statusa Luke Ploče, postoji mogućnost da se kompletan brodski izvoz bh. proizvoda u treće zemlje prebaci u Crnu Goru, odnosno u Luku Bar. U Vanjskotrgovinskoj komori tvrde da tijekom pregovora nije došlo do rješenja izvoza robe iz BiH u zemlje s kojima BiH ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini, a roba prelazi teritorij EU-a odnosno Republike Hrvatske.

Poskupljenje proizvoda

Navode primjer Luke Ploče i izvoza robe u Tursku i neke afričke i azijske zemlje što bi u krajnjoj varijanti značilo da se izvoz vrši preko Luke Bar u Crnoj Gori gdje proizvodi iz BiH ne bi imali konkurentnu cijenu zbog povećanih troškova prijevoza. Inzistirajući da se ovaj problem što prije riješi, jer je do ulaska RH u EU ostalo godinu dana, u Vanjskotrgovinskoj komori BiH napominju kako će svaka mogućnost koja ne osigurava mogućnost korekcije tokova roba bez velikih turbulencija i povećanja troškova prijevoza, ne predstavlja rješenje nego stvaranje nepremostivog problema. Iz Vanjskotrgovinske komore sugeriraju vlastima u BiH da što prije razmotre pitanje graničnih prijelaza na kojima će roba biljnog i životinjskog podrijetla ulaziti u BiH, uz uvažavanje argumenata koje nam predoče EU i RH.

Dogovor s RH i EU


Na posljednjem trilateralnom sastanku predstavnika BiH, Hrvatske i Europske komisije, održanom krajem prošle godine u Bruxellesu, donekle su uvažene argumentacije Vanjskotrgovinske komore BiH tako da je prijedlog bh. strane bio da se pored postojeća dva BIP-a zahtjeva i treći BIP na graničnom prijelazu Izačić - Ličko Petrovo Selo i da pored ova tri BIP-a, proizvodi koji podliježu fitosanitarnom pregledu mogu biti i na drugim graničnim prijelazima. U tom smislu je zahtjev Bosne i Hercegovine da fitosanitarna inspekcija bude s obje strane i to: jedna na sjevernoj granici (od Gradiške do granice sa Srbijom, jedan na potezu od Zvirića do Izačića (Kamensko ili Gorica) i jedan na graničnom prijelazu prema Dubrovniku, stoji u izvješću komore. Oni smatraju da će se reduciranjem broja graničnih prijelaza za robe biljnog podrijetla, neminovno povećati cijena prijevoza zbog povećanja dužine relacije prijevoza. Zbog značajnih troškova prijevoza u cijeni proizvoda, takvi proizvodi ne bi više bili cjenovno konkurentni na europskom tržištu, što bi dovelo do gašenja proizvodnje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.