TALAČKA KRIZA

Loptica se s krize u Federaciji BiH prebacuje na državnu razinu

Loptica se s krize u Federaciji BiH prebacuje na državnu razinu
04.07.2013.
u 09:18
Dužnosnici stranaka upozoravaju kako državnoj razini prijeti isto što i FBiH
Pogledaj originalni članak

Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić izjavio je da pitanja koja je do sada razmatrala vladajuća šestorka u BiH trebaju biti prenesena na državni Parlament. Radončić je govoreći o vladajućoj koaliciji na državnoj razini kazao da je to skup brojki i da bi pitanja koja je razmatrala trebala biti prenesena u Parlament da on o tome odlučuje. On je još jednom ponovio da nije zadovoljan funkcioniranjem vlasti u FBiH i da do izbora nije realno da njegova stranka ulazi u vlast.

Problemi unutar šestorke

Aktualni problem zakona o jedinstvenom matičnom broju samo je dodatno usložnio ionako narušene odnose unutar šestorke. “Talačka kriza” od prije mjesec dana i faktičko “zamrzavanje” rada državnog Parlamenta svjedoče o trenutnom političkom ambijentu i svojevrsnom prelijevanju krize s federalne na državnu razinu. Već dugo vremena je veliko nezadovoljstvo unutar četvorke koja na federalnoj razini zapravo i ne funkcionira, jer dva HDZ-a i SBB ne mogu participirati u izvršnoj vlasti. Istodobno, “tehnička vlada” SDP-a i SDA donosi sve više odluka, a socijaldemokrati pomalo i nerealno očekuju da njihovi partneri iz Parlamenta FBiH podrže te odluke. Situaciju je dodatno zakomplicirala odluka premijera Nermina Nikšića da ponovno saziva redovite sjednice Vlade. Sve to ima utjecaja i na odnose na državnoj razini koji su dodatno otežani zbog neprovedbe sporazuma SDP-a i SNSD-a o setu reformskih zakona te svim događanjima oko zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Preispitivanje pozicija

Za očekivati je da ostale članice vladajuće koalicije preispitaju svoju poziciju, jer se faktura za neuspjeh vlasti pripisuje „šestorki“ u cjelini. Usprkos nesporne opravdanosti nezadovoljstva SBB-a i nekih drugih članica šestorke, teško da bi u najboljem interesu građana bio raspad ove i pokušaj formiranja nove vladajuće koalicije. Ne samo zbog činjenice da se bliže izbori, već i zbog brojnih obveza koje stoje pred državnim tijelima vlasti. Nije tajna da su stanjem u vlasti na državnoj razini nezadovoljni i u hrvatskom bloku. Nijedan reformski korak za koji su zainteresirani Hrvati kao narod nije načinjen. Dužnosnici ovih stranaka upozoravaju kako državnoj razini prijeti ono što imamo na razini FBiH, a to je potpuno nefunkcionalna vlast na granici ustavnosti. Izlaz iz takvog stanja je u redefiniranju odnosa unutar šestorke, ali za sada nema naznaka da bi u skorije vrijeme moglo doći do sastanka lidera šest stranaka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.