Predsjedništvo HDZ-a

Ljubić: Vlast u BiH treba biti uspostavljena što prije

Foto: Zoran Grizelj/VLM
Ljubić: Vlast u BiH treba biti uspostavljena što prije
09.03.2011.
u 08:30
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je naglasio kako je očekivao odgodu sjednice Doma naroda jer je to ispravno
Pogledaj originalni članak

Odgađanjem sjednice Doma naroda planirane za 10. ožujka ponovno su stvoreni uvjeti za dogovor i uspostavu vlasti na principima na kojima Bosna i Hercegovina jedino može funkcionirati, kazao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990 predsjednik ove stranke Božo Ljubić. Ističe da je on osobno, ali i članovi HDZ-a 1990 očekivao da će se odgoditi održavanje sjednice Doma naroda te da je takav poziv i upućen svima onima kojih se održavanje te sjednice ticalo.

Slijede razgovori

Ljubić je naglasio kako će vjerojatno ponovno uslijediti razgovori svih legitimnih predstavnika triju naroda u BiH oko konstituiranja vlasti kako na razini Federacije BiH, tako i na razini BiH. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić ovom je prilikom komentirao i najavu održavanja sjednice Zastupničkog doma koja je najavljena za danas. “Smatramo da sjednica Zastupničkog doma, ako nije dogovoren dnevni red između svih partnera te je sazvana bez kolegija, ne bi trebala ni o čemu odlučivati, a posebice ne o izboru vodstva Doma. Smatramo da vodstvo Doma ili domova može biti birano samo onda kada se postigne dogovor oko uspostave izvršne vlasti na svim razinama”, poručio je Ljubić. Kada su u pitanju zaključci sa sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990 na kojoj su sudjelovali svi članovi Predsjedništva i na kojoj se raspravljalo isključivo o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, još je jednom ponovljeno da vlast u BiH ne smije biti formirana bez legitimnih predstavnika naroda.

Formiranje vlasti

“Suočeni s ozbiljnom socijalnom i ekonomskom situacijom, kao i zaostajanjem BiH na europskom putu, mi se zalažemo za žurno formiranje vlasti u BiH, ali smo duboko svjesni da samo vlast postavljena u skladu s Ustavom i izbornim legitimitetom naroda i građana može odgovoriti ovim izazovima”, kazao je Ljubić nakon sjednice Predsjedništva stranke. Još je jednom ponovio kako je stranačko Predsjedništvo složno kada je u pitanju formiranje vlasti na razini Federacije BiH te na razini BiH. Ističu kako bi formiranje vlasti u FBiH na neustavan i nezakonit način, bez većinskog hrvatskog izbornog legitimiteta, bilo udar na ustavni poredak Federacije BiH, a s obzirom na ulogu federalnih institucija u formiranju institucija države BiH, to bi bio istodobno i udar na ustavno ustrojstvo BiH. “Ukoliko bi se, usprkos našim upozorenjima i upozorenjima SIP-a, kao i međunarodne zajednice vlast formirala na neustavan način, pozvali bismo sve Hrvate i sve građane kojima je istinski stalo do države BiH da ne priznaju tako uspostavljenu vlast”, kazao je Ljubić nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TU
turbo
10:56 09.03.2011.

Tuce i Park nadam se da ce te nakon ove situacije shvatiti da upravo razmisljanja kao vasa donose netrepeljivost izmedju naroda i ljudi ali srecom vi ste manjina i u vasem narodu ma koji to bio a ja sam ponosan na ovu vecinu bez obzira na nacionalnost.Pozdrav.

MA
MaxsMiki
11:04 09.03.2011.

Gosp. Ljubicu odgovorite gospodi iz tzv. MZ da se ovdje ne radi o \'\' uskim etnickim interesima\'\',vec o vitalnim interesima Hrvatskog Naroda...A isto tako im možete poruciti da ne postoji niti jedan Ustav koji je iznad svog Naroda...jer Narod je Ustav.

TU
Tuce
12:25 09.03.2011.

Hajde Ljubicu sad stisni pa nemoj formirati vlast u kantonima,turbo...mi smo vecina koja razmislja kao mi,neznam samo sta je po nacionalnosi Jerko Ivankovic i koje Hrvate on zastupa,pa koji su to hrvati koje vodi Covic a ove druge Ljubic i trece vodi Puljic sve neka plemena,Covic i Ljubic do sada zavadjeni a sad si jedan drugom lizu dupe,ako je neko od Hrvata nedajboze u drugoj stranki on ti je odmah Hrvatski neprijatelj.Zasto niste tako agresivni u RS i tamo je Vlajki koji zastupa Hrvate a do skora savjetnik Milosevica on nije prodana dusa on je cistokrvni Hrvat ili u duhu Sejde Bajramovica.