Nakon serije susreta

Ljubić okuplja lidere, zadnja prigoda za Vijeće ministara

Foto: Stojan Lasić
Ljubić okuplja lidere, zadnja prigoda za Vijeće ministara
11.11.2011.
u 11:27
Dolazak na sastanak u Sarajevu potvrdili Dragan Čović, Mladen Bosić, Milorad Dodik, Sulejman Tihić
Pogledaj originalni članak

Supredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić pozvao je jučer vodeće političke lidere da ponovno pokušaju postići dogovor o ustroju Vijeća ministara i provedbi reformskih zakona.

Četiri stranke

U javnome pozivu za sastanak koji bi se trebao održati potkraj sljedećeg tjedna, koji je upućen predsjednicima HDZ-a BiH Draganu Čoviću, SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, SDA Sulejmanu Tihiću, SNSD-a Miloradu Dodiku i SDS-a Mladenu Bosiću, predsjednik Ljubić je ocijenio da je nakon zajedničkih sastanaka u Mostaru, Sarajevu i Brčkom i pojedinačnih susreta došlo do napretka zbog čega vjeruje da je ‘došlo vrijeme za novi zajednički sastanak’. 
Pri tome je čelnik HDZ-a 1990. istaknuo da bi što prije trebalo održati zajednički sastanak na kojem bi se razgovaralo o reformama i uspostavi Vijeća ministara koje bi reforme trebalo provesti. 
Ljubić je u pozivu naveo da šestorica političkih čelnika trebaju dati potporu zakonima koji su pred BiH postavljeni kao uvjet za njezin europski put s obzirom na kratke rokove te radu Privremenog zajedničkog povjerenstva za ustavne reforme. 
Navedeno je kako su četiri stranke u FBiH, HDZ 1990., HDZ BiH, SDP i SDA, koje bi trebale biti sastavni dio parlamentarne vlasti na razini države, u međuvremenu stvorile pretpostavke za dogovor jer su formirane vlade u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Čeka se na SDP

Potporu sudjelovanju na sastanku već je dao predsjednik SDS-a Bosić koji se jučer susreo s Ljubićem, dok su Čović i Dodik tijekom susreta večer ranije također ocijenili kako je vrijeme za novo okupljanje političkih lidera. SDA je načelno prihvatio poziv za sastanak. Pritisak na političare da uspostave Vijeće ministara koje nije ustrojeno 13 mjeseci od izbora u BiH pojačali su predstavnici međunarodne zajednice, kao i brojni strani diplomati, administracija SAD-a te Europske unije. 
Glavni prijepor oko ustroja državnog Vijeća ministara vezuje se uz zahtjev dva HDZ-a da imenuju svu trojicu Hrvata u Vijeće ministara, dok pak SDP inzistira na jednoj ministarskoj poziciji. Osim toga, resor vanjskih poslova, uz SDP, traži i SNSD Milorada Dodika.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.