PROGNOZA

Ljeto nam se vratilo...

Foto: VL FOTO
Ljeto nam se vratilo...
17.06.2011.
u 16:49
Krajem lipnja bit će iznimno toplo, s manje oborina, a tako će se nastaviti i kroz srpanj
Pogledaj originalni članak

Svi šareno odjeveni, lagani i prozračni. Ljeto nam se vratilo...

Iako kalendarski još nije stiglo, ono se osjeti na svakom koraku. To se može vidjeti i po oskudnom odijevanju, laganijoj odjeći, ali i raspoloženju. Ulice su se zaodjenule suncem i zelenilom, a procvale lipe daju joj neki nostalgičan miris. Ali pustimo to... Kakvo nas vrijeme očekuje ovih dana?

Sunčana subota

Prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Tijekom dana razvojem naoblake mjestimično je moguć i kratkotrajan pljusak. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar će biti slab do umjeren, zapadnog i jugozapadnog smjera. Što se tiče temperatura zraka, jutarnja će se kretati od 10 do 16, na jugu do 21 Celzijev stupanj, a najviša dnevna bit će od 24 do 32 Celzijeva stupnja.

Što se pak tiče vikenda, u subotu će biti uglavnom sunčano, uz malu do umjerenu naoblaku, s time da ponegdje može doći do kratkotrajnih pljuskova. Bit će i toplije. Tako da će jutarnje temperature biti od 10 do 17, na jugu i do 27 Celzijevih stupnjeva, dok će najviše dnevne biti od 24 do 33 Celzijeva stupnja. Nedjelja će biti promjenjiva, s time da će u poslijepodnevnim satima doći do naoblačenja s kišom. Jutarnje temperature će se kretati od 11 do 17, na jugu do 21 Celzijev stupnja, dok će dnevne biti nekoliko stupnjeva niže nego prethodnih dana i kretat će se od 22 do 29 Celzijevih stupnjeva. Inače, po nekim statističkim prognozama koje rade klimatolozi FHMZ-a, očekuje nas toplo ljeto. Naime, kako nam je kazao Željko Majstorović, drugi dio lipnja će biti u znaku više sunca i manjeg broja oborina, s time da će temperature biti više.

Dugo, toplo ljeto

- Moguć je i poneki pljusak, ali do zahlađenja više neće doći, kazao je Majstorović. Statističke analize ukazuju da će ljeto 2011. biti po srednjim temperaturama nešto iznad višegodišnjeg prosjeka.

- Temperature u srpnju će biti više od prosjeka, dok će oborina biti manje. Tako da će srpanj biti pravi ljetni mjesec, kazao je Majstorović dodavši kako, ovisno o kojem se kraju BiH radi, temperature će biti za jedan do dva stupnja više od prosjeka. Slično će biti u kolovozu, ali samo do polovice mjeseca.

- U drugom dijelu kolovoza trebalo bi doći do zahlađenja, ali će, prema statističkim pokazateljima, biti ipak u granicama prosjeka, kazao je Majstorović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.