velike vrućine

Liječnici: Sve više trovanja, pazite na svježinu hrane koju jedete

Liječnici: Sve više trovanja, pazite na svježinu hrane koju jedete
21.06.2013.
u 09:26
Upozorenje iz Ministarstva rada da se radnicima omoguće normalni uvjeti rada
Pogledaj originalni članak

Ekstremno visoke temperature dovele su do brojnih poteškoća kada je u pitanju zdravlje ljudi. Hitne imaju pune ruke posla, intervencije su brojne, a pored kolabiranja, nesvjestica, srčanih udara, ugriza pasa, ugriza zmija, krpelja..., sve češće se javljaju trovanja hranom. “Već imamo slučajeve koji dolaze sa simptomima trovanja i zbog toga apeliramo da se pazi na svježinu hrane koja se konzumira”, kaže za Bljesak.info dr. Zdenko Klarić, šef Hitne pomoći Mostar.

Sumnje na salmonelu


Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a su nam također naveli kako se prema njihovim podatcima bilježe prvi slučajevi trovanja hranom. U slučajevima koji su zabilježeni krajem prošlog mjeseca sumnjalo se na salmonelu, naveli su nam iz Zavoda. Povećanom broju trovanja hranom u prilog ide činjenica da se na tržištu BiH sve češće nalazi neispravna hrana, koja je dostupna potrošačima. Republička inspekcija za hranu je u prvih pet mjeseci ove godine u 192 kontrole u oblasti proizvodnje i prometa hrane u Republici Srpskoj utvrdila nepravilnosti u ispunjenosti uvjeta u vezi s kadrovima i uvjetima objekta u proizvodnji, te nadzora nad zaposlenim osobama. U ovom razdoblju izdano je 157 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, izrečeno 10 mjera zabrane i naloženo jedno uništavanje hrane, dok je zbog počinjenih prekršaja izdano 66 prekršajnih naloga u vrijednosti od 54.000 KM i podneseno 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, priopćeno je iz Inspektorata. U Inspektoratu navode da je utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane mnogo rjeđe od utvrđivanja raznih nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu, te da se za vrijeme visokih dnevnih temperatura intenziviraju kontrole proizvodnje i prometa hrane, a prioritet se daje objektima u kojima postoji veći rizik od trovanja hranom.

Velik oprez


Prilikom kupnje građani trebaju obratiti pažnju na izgled, boju, miris, konzistenciju i druga senzorna svojstva hrane. U slučaju da primijete neispravnu hranu ili neadekvatno čuvanje u prodajnom objektu, trebaju odmah obavijestiti nadležnu inspekciju u svojoj općini. Iz Inspektorata upozoravaju kupce da uvijek trebaju zahtijevati račun za kupljenu robu i da građani veliku pažnju posvete pripremi i čuvanju hrane u kućanstvu. Osim trovanja, ozbiljne probleme posljednjih dana građanima zadaju i alergije. “Ono što je karakteristično za ljeto su i alergije kojih ima i ove godine. Zbog boravka u prirodi česti su i ubodi kukaca koji izazivaju alergijske reakcije”, kaže dr. Klarić. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TŽ-a preporučuje poslodavcima na području TŽ-a da zbog nepovoljnih vremenskih prilika izazvanih visokim temperaturama zraka poduzmu mjere zaštite na radu koje bi spriječile neželjene posljedice po život i zdravlje zaposlenih.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.