Dunavski valovi jedan su od najpoznatijih i najvoljenijih kolača na našim prostorima. Prepoznatljiv po mramornom biskvitu, sočnim višnjama i bogatoj kremi od vanilije, ovaj desert savršeno spaja tradiciju i eleganciju. Ime duguje valovitom uzorku koji nastaje tijekom pečenja, baš poput valova na Dunavu. Idealni su za svečane prigode, blagdane, ali i trenutke kada jednostavno želite uživati u bogatom domaćem kolaču. U nastavku donosimo provjeren i detaljan recept za savršene Dunavske valove.
Sastojci:
Biskvit:
- 6 jaja
- 250 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
- 250 g šećera
- 160 g glatkog brašna
- 160 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice kakao praha
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 500 g ocijeđenih višanja iz kompota
Krema:
- 750 ml mlijeka
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
Čokoladna glazura:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 8 žlica mlijeka
- 8 žlica ulja
Priprema: Maslac izrezati na komadiće, dodati šećer i dobro izmiksati. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke dodati u smjesu maslaca i šećera te kratko izmiksati. Uliti mlijeko, zatim dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesa će biti gušća. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg i lagano umiješati u smjesu. Lim (35 × 20 cm) namastiti i pobrašniti. Odvojiti ⅓ smjese. Ostatak rasporediti u lim i poravnati. U preostalu trećinu dodati kakao i cimet te dobro promiješati. Tamnu smjesu žlicom rasporediti po svijetloj, stvarajući “valove”. Po cijeloj površini rasporediti višnje i lagano ih utisnuti. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35 minuta. Ohladiti.
Umiješati puding, šećer i vanilin šećer u malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati. Skuhati puding, pa vruću kremu prekriti folijom (da ne nastane korica). Ohladiti do sobne temperature. Maslac pjenasto izmiksati, a zatim postupno dodavati ohlađeni puding, neprestano miksajući dok krema ne postane glatka i sjajna. Kremu rasporediti preko ohlađenog biskvita i poravnati. U lončiću zagrijati mlijeko i ulje, dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ostaviti da se malo prohladi, zatim preliti preko kreme i ravnomjerno rasporediti.