Klasik koji nikad ne izlazi iz mode

RECEPT DANA Iz bilježnica naših baka: Dunavski valovi, kolač na kojem su odrasle generacije

Foto
RECEPT DANA Iz bilježnica naših baka: Dunavski valovi, kolač na kojem su odrasle generacije
03.11.2025.
u 09:48
Za najljepši rez, kolač dobro ohladiti i rezati nožem umočenim u vruću vodu.
Pogledaj originalni članak

Dunavski valovi jedan su od najpoznatijih i najvoljenijih kolača na našim prostorima. Prepoznatljiv po mramornom biskvitu, sočnim višnjama i bogatoj kremi od vanilije, ovaj desert savršeno spaja tradiciju i eleganciju. Ime duguje valovitom uzorku koji nastaje tijekom pečenja, baš poput valova na Dunavu. Idealni su za svečane prigode, blagdane, ali i trenutke kada jednostavno želite uživati u bogatom domaćem kolaču. U nastavku donosimo provjeren i detaljan recept za savršene Dunavske valove.

Sastojci: 

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 250 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
  • 250 g šećera
  • 160 g glatkog brašna
  • 160 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml mlijeka
  • 2 žlice kakao praha
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 500 g ocijeđenih višanja iz kompota

Krema: 

  • 750 ml mlijeka
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g maslaca ili margarina (sobne temperature)

Čokoladna glazura:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 8 žlica mlijeka
  • 8 žlica ulja
     

Priprema: Maslac izrezati na komadiće, dodati šećer i dobro izmiksati. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke dodati u smjesu maslaca i šećera te kratko izmiksati. Uliti mlijeko, zatim dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesa će biti gušća. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg i lagano umiješati u smjesu. Lim (35 × 20 cm) namastiti i pobrašniti. Odvojiti ⅓ smjese. Ostatak rasporediti u lim i poravnati. U preostalu trećinu dodati kakao i cimet te dobro promiješati. Tamnu smjesu žlicom rasporediti po svijetloj, stvarajući “valove”. Po cijeloj površini rasporediti višnje i lagano ih utisnuti. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35 minuta. Ohladiti.

Umiješati puding, šećer i vanilin šećer u malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati. Skuhati puding, pa vruću kremu prekriti folijom (da ne nastane korica). Ohladiti do sobne temperature. Maslac pjenasto izmiksati, a zatim postupno dodavati ohlađeni puding, neprestano miksajući dok krema ne postane glatka i sjajna. Kremu rasporediti preko ohlađenog biskvita i poravnati. U lončiću zagrijati mlijeko i ulje, dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ostaviti da se malo prohladi, zatim preliti preko kreme i ravnomjerno rasporediti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.