Lagan i hranjiv

Kako pripremiti Poke Bowl s tunom - zdrav i ukusan obrok za svaki trenutak

Foto: Ania Rude/Pexels
Kako pripremiti Poke Bowl s tunom - zdrav i ukusan obrok za svaki trenutak
05.11.2025.
u 11:03
Poke bowl, svjetski je slavno havajsko jelo puno zdravih namirnica, a mi donosimo odličan recept za poke bowl s tunom koji svatko može pripremiti kod kuće
Pogledaj originalni članak

Poke bowl nevjerojatno je lako pripremiti kod kuće, a sastojke možeš prilagoditi svome ukusu. Poke bowl sinonim je za zdrav i ukusan obrok i na Havajima, odakle potječe, možeš ovo jelo kušati na svakom koraku.

Riječ "poke" znači sirovo, odnosno rezano sirovo te se odnosi na svježu, sirovu, mariniranu ribu koja je glavni protein u ovim zdjelicama punim zdravlja i okusa, piše miss gastro.

Kao osnova za poke bowl ne mora se koristiti bijela riža – odlično funkcionira i ona integralna, pa i crna, heljda, razne druge žitarice poput kvinoje, amaranta… A izbor povrća je uistinu velik.

Donosimo recept za poke bowl s tunom, uz napomenu – za poke bowl mogu se koristiti i drugi zdravi proteini poput jaja, nemasne piletine, raznih vrsta ribe, kozica, tofua…

Kao osnova za poke bowl obično se koristi kuhana (ili na pari pripremljena) sushi riža, no moguće je koristiti i druge žitarice, ali i 'rižu' od cvjetače, 'špagete' od tikvica…

Čest sastojak poke bowla je avokado, također mogu se dodati klice, svježe povrće poput krastavaca, mladog luka, edamama, 'običnih' mahuna, rotkvica… Odličan dodatak može biti i voće te se često za poke bowl koristi, primjerice, mango.

Kako pripremiti poke bowl s tunom?

Danas pripremamo poke bowl s tunom, za koji imamo nekoliko dobrih savjeta. Budući da se jede sirova, tuna za poke bowl mora biti svježa, ne zamrznuta, i to po mogućnosti vrhunske kvalitete poput one za sushi. Treba koristiti dijelove sa što manje vezivnog tkiva, a vidljive dijelove vezivnog tkiva treba prije mariniranja ukloniti te meso narezati na komade veličine zalogaja.

SASTOJCI

  • soja umak 65 ml
  • rižin ocat 2 žličica
  • sezamovo ulje 2 žličica
  • đumbir - svježi 1 žličica
  • chili pahuljice 1 prstohvat
  • mladi luk 2 kom
  • sjemenke sezama 1 žličica
  • tuna 450 g
  • kuhana riža 4 šalica
  • avokado 1 kom
  • krastavac 1 kom
  • edamame 0,50 šalica
  • mrkva 1 kom
  • rotkvice 8 kom

POSTUPAK

  1. U velikoj zdjeli izmiješaj soja sos, rižin ocat, sezamovo ulje, đumbir, pahuljice čilije, nasjeckani mladi luk i sjemenke sezama. Dodaj tunu i dobro izmiješaj da se tuna marinira. Stavi u hladnjak na 15-60 minuta.
  2. Za posluživanje stavi rižu na dno 4 zdjelice. Na rižu stavi tunu i druge dodatke po izboru (narezani avokado, rotkvice, edamame, naribanu mrkvu…). Ukrasi s malo nasjeckanog mladog luka i tostiranih sezamovih sjemenki te posluži.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.