Jesen je. Dani su sve kraći, a duge noći treba nečim kratiti. Okej, ne treba pretjerivati ni u čemu, ali koji zalogaj slatkog nije na odmet.
Stoga, isprobajte ovu tortu od jabuka. Tijesto je jednostavno za napraviti i nije pretjerano slatko, korica se lijepo i hrskavo zapeče, a jabuke se savršeno ispeku.
Sastojci za 10 porcija
Biskvitna smjesa
2 jaja
200 g šećera
120 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
250 ml ulja
250 ml mlijeka
½ žličice soli
Preljev
1 žlica šećera
2 žlice brašna
Jabuke
1 kg jabuka
1 žlica Calvadosa (francuski konjak od jabukovače) ili ruma
0,5 limuna - sok
Priprema:
Zagrijte pećnicu
Zagrijte pećnicu na 185°C. Okrugli kalup velicine 24 cm premažite maslacem i dno obložite papirom za pečenje.
Pripremite jabuke
Jabuke ogulite i narežite listiće, pa prelijte limunovim sokom i Calvadosom (poslužit će i neki drugi liker, rum ili konjak).
Sjedinite suhe sastojke
U odgovarajućoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Sve zajedno promiješajte žlicom ili pjenjačom.
Pomiješajte jaje, ulje i mlijeko
Pjenjačom izmiješajte jaja, ulje i mlijeko. Sve dobro promiješajte pa umiješajte suhe sastojke.
Odvojite dio smjese
Od dobivene smjese odvojite 1 šalicu od 250 ml i u nju dodajte 2 žlice brašna. S ovim ćete preliti tortu prije pečenja.
Umiješajte jabuke
U glavni dio smjese pomoću špatule umiješajte ohlađene jabuke.
Izlijte smjesu u kalup
Smjesu sa jabukama izlijte u pripremljen okrugli kalup. Lijepo poravnajte tako da vam jabuke ne vire van iz smjese.
Prelijte odvojenom smjesom
Koristeći žlicu, sve prelijte odvojenom smjesom u koju ste dodali 2 žlice brašna. Pospite sa 1 žlicom šećera.
Ispecite u pećnici
Pecite na 185 stupnjeva oko 45 minuta ili dok vam čačkalica kojom ćete provjeravati tortu ne izađe suha i čista.
Ohladite tortu, pospite šećerom u prahu i poslužite!