KONAČNO

Lideri stranaka na pragu dogovora

Lideri stranaka na pragu dogovora
17.02.2013.
u 10:28
Pitanje raspodjele imovine rješavaju tri ministra. Šestorka svjesna rokova i tvrdi da zna put
Pogledaj originalni članak

Predsjednici šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnoj razini dogovorili su jučer u Sarajevu formiranje radne skupine koja će se baviti rješavanjem pitanja raspodjele državne i vojne imovine, na osnovi principa koji su dogovoreni na sastanku lidera 9. ožujka prošle godine u Banjoj Luci. Domaćin sastanka šestorke predsjednik SBB-a  Fahrudin Radončić kazao je novinarima nakon sastanka kako je dogovoreno da radna skupina, koju će činiti trojica ministara, sačini plan provedbe ranije dogovorenih principa, sukladno zadanim rokovima. Kada je riječ o provedbi presude “Sejdić - Finci”, Radončić je istaknuo da je na stolu jučer bilo nekoliko ideja od kojih svaka ima određeni politički kapacitet da bude realizirana.

- Na pragu smo dogovora u vezi provedbe presude “Sejdić - Finci”. Dogovoreno je da treba ispoštovati rokove koje smo ranije preuzeli, te da proces razgovora stranačkih stručnjaka i predstavnika Europske komisije, kao i lidera šestorke o ovom pitanju bude nastavljen - kazao je Radončić. Zadovoljstvo rezultatima sastanka istaknuli su i ostali lideri, uključujući čelnika SNSD-a Milorada Dodika. - Svjesni smo rokova i znamo put kojim se namjeravamo kretati - kazao je Dodik. On je posebno zadovoljan činjenicom da bi BiH mogla do kraja godine podnijeti zahtjev za članstvo u EU, ako do travnja riješi pitanje provedbe odluke “Sejdić - Finci”. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić, koji će biti domaćin sljedećeg sastanka, rekao je da su lideri stranaka šestorke dogovorili da ne otkrivaju previše datalja javnosti u vezi s jučerašnjim sastankom. On je, ipak, izrazio nadu da se nakon ovog sastanka pokazala mnogo konkretnija volja za konačno rješavanje pitanja provedbe odluke “Sejdić - Finci” i statusa imovine u BiH. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić kaže da su na stolu bila dva prijedloga o načinu izbora članova Predsjedništva BiH.

- Danas proces nismo završili i najvažnije je da smo dogovorili format procesa koji će, nadam se, do kraja ožujka rezultirati dogovorom šestorke koja ima kapacitet u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta BiH, usvojiti dovoljnom većinom amandmane na Ustav - kazao je Ljubić. Predsjednik HDZ-a BiH,Dragan Čović ukazao je, pak, na problem koji je nastao zbog nemogućnosti rekonstrukcije izvršne vlasti u FBiH. - Ustavni sud bi trebao odgovoriti je li narušen vitalni interes Bošnjaka i ništa više od toga. Četvorka ima parlamentarnu većinu i mi smo odlučni uspostaviti Vladu FBiH, kazao je Čović. Čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija kaže da ima puno posla da se uredi državna imovina i kada bi se sada dogovorili proći će godine i godine da se to realizira.

- Ono što je važno je da utvrdimo principe i da sukladno odgovarajućim odlukama donesemo zakonsku regulativu, te da se što prije izvrši obećanje generalnom tajniku NATO-a da krenemo u registraciju vojne imovine kao dijela ukupne imovine u BiH i da se konačno zna čije je što - kazao je Lagumdžija. Prvom dijelu sastanka posvećenom provedbi presude „Sejdić i Finci“ nazočio je i posebni predstavnik EU Peter Sorensen. On je kazao da će EU sa svoje strane nastaviti pomagati, odnosno intenzivirati razgovore s političkim liderima, kao i poticati dijaloški proces. Ustvrdio je da je sastanak s predstavnicima šest stranaka bio dobar i kvalitetan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.