Oklopni ubojica

Leteće topovnjače u Libiji preokreću rat

Leteće topovnjače u Libiji preokreću rat
07.06.2011.
u 08:00
Dok lovci i bombarderi najčešće ne lete na visinama ispod 4500 metara, ovi se helikopteri privlače ciljevima na samo stotinjak metara udaljenosti i gotovo iz iste ravnine ispaljuju projektile Hellfire ili kišu zrna topa
Pogledaj originalni članak

 Britanski i francuski helikopteri Apache protekloga su vikenda prvi put djelovali na bojišnici u Libiji, čime je sukob između Gadafija s jedne i međunarodne zajednice s druge strane dobio posve novu dimenziju. Te leteće topovnjače američke proizvodnje jedno su od najubojitijih oružja koje postoji, a najčešće služe za čišćenje terena i pripremu prolaska tenkovima i pješaštvu. 

– Uvođenjem Apachea NATO je samo korak od kopnene intervencije u Libiji – izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Ivanov komentirajući vijest o prvom udaru letećih topovnjača u Libiji.

Dolaze pred sam cilj

Napadi Apachea drukčiji su od onih svih ostalih letjelica koje već mjesecima tutnje nad Libijom zbog izrazite preciznosti i jačine uništenja. Dok lovci i bombarderi najčešće ne lete na visinama ispod 4500 metara, ovi se helikopteri privlače ciljevima na samo stotinjak metara udaljenosti i gotovo iz iste ravnine ispaljuju projektile Hellfire ili kišu zrna iz 30- milimetarskog topa Gatling. – Cilj je bila radarska postaja koja je navodila artiljerijsku vatru s kopna i s mora. Avioni su već pokušavali uništiti ovaj položaj, no nije išlo, ali ovdje je situacija drukčija. Privukli smo im se s površine mora, našli pravi položaj i ispalili rakete. Cijelo se radarsko postrojenje pod udarom Hellfirea urušilo u nekoliko sekundi – kazao je jedan od pilota Apachea koji su u subotu kasno navečer izveli napad na Gadafijeve snage u blizini Brege. Kako je rekao, Gadafijeve su ih snage poslije udara zasule vatrom iz protuavionskih topova, ali teško oklopljeni Apache to nije ni osjetio. – Kad je pao radar, brzo je dovezen kamion s montiranim mitraljezom i počeo pucati. Zasuli smo ga topom i uništili za nekoliko sekunda – dodao je pilot Apachea.

Otvorili Pustinjsku oluju

Ovi jurišni helikopteri koji su svoje vatreno krštenje imali u Panami i prvoj Pustinjskoj oluji među najsuvremenijim su oružjima današnjice, a svoju izvanrednu preciznost i moć pokazali su već u prvom napadu u Panami, kada je kroz dva odabrana prozora na sjedište generala Noriege “ubacio” po jedan projektil Hellfire s udaljenosti od 4 kilometra. Upravo su ovi helikopteri “otvorili” i prvu Pustinjsku oluju, ispaljujući prve projektile na iračke snage 1991. godine. Tek kada su Apachei uništili radare u zapadnom Iraku, započelo je masovno bombardiranje ciljeva diljem zemlje, a potom i prodor tenkova i pješaštva. – Uporaba Apachea daje snagama NATO-a u Libiji novu dimenziju. Očito sadašnja strategija raketiranja ne prolazi, pa su na bojišnicu uvedeni i ovi helikopteri. Onome tko ne poznaje vojnu tehniku može se činiti da je riječ samo o još jednom tipu letjelice nad Libijom, ali vara se. – Apachei bi mogli preokrenuti sadašnju pat-poziciju – kazao je vojni analitičar Mark Grishon.    

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.