Čitluk

Kvaliteta grožđa dobra, a urod nešto veći od prosječnoga

Kvaliteta grožđa dobra, a urod nešto veći od prosječnoga
04.09.2013.
u 10:00
Berba na području Brotnja - najvećeg vinogorja u BiH počela je nešto ranije nego obično zbog dugotrajne suše i visokih temperatura
Pogledaj originalni članak

Zbog dugotrajne suše i iznimno visokih temperatura, ovogodišnja berba grožđa na području Brotnja - najvećeg vinogorja u BiH – počela je nešto ranije nego obično. Tako je na 200-njak ha plantažnih vinograda Vinarije Čitluk d.d. počela berba vinskih sorti grožđa žilavke i blatine. Prvi grozdovi žilavke ubrani su na 100 ha Kamenog vinograda u Blizancima. Uz tridesetak Vinarijinih stalnih djelatnika i ove će godine na poslove “trganja“ biti angažiran i jedan broj sezonskih radnika. Željo Nakić, direktor Vinarije Čitluk kaže kako berba tradicionalno traje oko mjesec dana. - Kiša krajem kolovoza spasila je situaciju jer grožđe još nije doživjelo punu tehnološku zrelost pa je kiša pomogla tom procesu nakon velikih suša. Na Kamenom vinogradu u Blizancima samo u tri dana palo 150 litara kiše po četvornom metru. Sve u svemu, vjerujem da će ove godine urod grožđa biti nešto veći od prosječnog. Neće to biti nešto pretjerano iznad prosjeka, ali u svakom slučaju očekujem iznadprosječan urod na svim plantažama. Budući da već puna dva tjedna svakodnevno mjerimo i pratimo odnos sladora i kiselina u grožđu, mogu reći da sam izuzetno zadovoljan kvalitetom. Stoga očekujemo vrlo dobru godinu za proizvodnju kvalitetnog vina. Posebno stoga što je odnos ukupnih kiselina i šećera u grožđu za sada izvanredan. Vinarija Čitluk najviše se oslanja na vlastite nasade, zasad ne mogu špekulirati kolika će biti otkupna cijena grožđa. To će odrediti tržište. Iz godine u godinu uspijevamo prodati skoro sve vino što ga proizvedemo. Za Vinariju je najvažniji izvoz vina, istaknuo je uz ostalo direktor Nakić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.