Thearto projekt

Zijah A. Sokolović u izboru za menadžera godine u Hrvatskoj

Zijah A. Sokolović u izboru za menadžera godine u Hrvatskoj
02.11.2017.
u 14:32
Pogledaj originalni članak

Poznati bh. autor, glumac i redatelj Zijah A.Sokolović ušao je u širi izbor za menadžera 2016 godine u Hrvatskoj, a njegov Thearto (prvi sustavni projekt edukacije djece kroz umjetnost u Republici Hrvatskoj) za projekat 2016. u organizaciji PMI, udruge za upravljanje projektima Hrvatske.

Zijah A.Sokolović je Ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje (UNDP Goodwill Ambasador for Tolerance and Non-Violence). Njegov Thearto projekt “Nasilje - za nasilje nema opravdanja”, koji je realiziran u suradnji s MUP-om Hrvatske, dobio je Zlatni vijenac kao najbolji projekt u okviru zemalja EU-a, o informiranju i edukaciji djece o oblicima nasilja u obiteljni. 

Njegov projekt "OVO SAM JA" i "OVO SMO MI" u okviru Thearta, Zagreb, za koji je predložen za prestižne nagrade, sastoji se od tri dijela i rađen je osam godina: prvi dio projekta je da se sa dva glumca odigra 100 predstava “Telefon” za djecu s posebnim potrebama, ali JEDNA predstava za JEDNO dijete u njegovoj sobi pored njegovog kreveta.

Odigrano je 63 predstave. Cilj je bio da se pokaže kako i kazalište može biti jedan oblik terapije, za djecu s posebnim potrebama, i apel da im omogući i organizira redovito posjećivanje kazališnih predstava.

Drugi dio projekta je bio da se napravi knjiga poezije malog pjesnika Marina Kosa, s naslovom "OVO SAM JA", i u okviru knjige DVD sa 24 kratka filma, gdje zagrebački glumci svih generacija igraju različite situacije u kojima govore njegovu poeziju. Knjiga i autor je predstavljen na četiri internacionalna pozorišna festivala.  Danas je Marin student Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Cilj projekta je da se pokaže da su i oni mogući umjetnici potrebni okolini u kojoj žive.

“Treći dio, da crteži djece s posebnim potrebama koje smo dobili na poklone poslije predstava, mogu biti inspiracija drugim umjetnicima širom svijeta za rad, stvaranje i umjetnost. Njihovih deset CRTEŽA, smo dali desetorici glazbernika da na temu CRTEŽA, kao inspiraciju, komponiraju glazbu. Tamara Obrovac, Irena Popović, Matija Dedić, Jazz trio Lolita, Nebojša Nebe Ignjatović, Godalika Personal, Walter Michelin, Narcis Vučina, Kronauer Candotti Mario, Manuel de Roo, glazbenici umjetnici iz Nizozemske Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Onda smo pronašli, u svijetu u kojem živimo, deset ljudi koji sebave filmom, da na temu CRTEŽA i u trajanju GLAZBE, snime autorski film. Dobili smo DVD, kao neobično zanimljivo i dirljivo umjetničko djelo koje traje 40 minuta i koje je stvaralo 160 umjetnika na temu ideju djece s posebnim potrebama. CRTEŽ GLAZBA FILM sve u jedno. Cilj projekta da različiti umjetnici svojim umjetničkim djelima ukažu na položaj djece s posebnim potrebama u društvu u kojem žive”, izjavio je Sokolović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.