Sedam akademskih slikara i kipara

Žepački umjetnici na izložbi u Žepču

08.06.2021.
u 09:53
Pogledaj originalni članak

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Podružnica Žepče, organizirala je izložbu pod naslovom ŽEPAČKI UMJETNICI. Izložba je obuhvatila radove akademskih umjetnika koji su porijeklom iz Žepča. Na izložbi su predstvaljeni radovi Mladena Ivešića, Josipa Ivandića, Anđele Nikolić Vilić, Josipa Ivešića, Slađane Matić Trstenjak, Saše Zečevića, Ljerke Njerš i Kristine Ćavar. 

Predgovor izložbi je napisala dr. art Dragana Nuić Vučković a u njemu ističe:
Na skupnoj izložbi Žepačkih umjetnika sudjeluje sedam akademskih slikara i kipara koji su se školovali na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu. Generacijski su većinom bliski, a povezuje ih sredina u kojoj su odrastali kao i ona u kojoj su se umjetnički oblikovali. Sedam različitih umjetničkih osobnosti predstavlja se većinom s recentnim radovima što je pokazatelj njihove želje i strasti za umjetničkim djelovanjem i kreativnim stvaranjem i nakon završene Akademije. (...) Sedam likovnih umjetnika iz grada Žepča i okolnih mjesta ovom izložbom pokazuju da likovna umjetnost nema „središte“ i da je vrlo živa izvan većih sredina Bosne i Hercegovine. Tome pridonose ovi mladi ljudi svojim aktivnim djelovanjem kao i pedagoškim radom što stvara pozitivan odnos prema likovnim vrijednostima i likovno osviještenu publiku.
Stvaralaštvo Ljerke Njerš je kratkim osvrtom popratila Kristina Ćavar, magistrica sakralnog slikarstva, kustos navedene izložbe. Ona je istaknula sljedeće:
Umjetnički opus Ljerke Njerš ogleda se ponajprije velikim doprinosom u stvaralačkom radu na području keramike. Njezina slikarska paleta je raznovrsna, prožeta kolorističkim tonovima i prozračnim lazurama, uokvirenim čvrstim crtežom. Iako se čini da mnoge slike stvara s lakoćom, Ljerka ponajprije promišlja o svakoj kompoziciji i potezu kistom, pa tek onda oslikava zadanu plohu. Spontanost se događa u igri različitih boja, no crtež je temeljni element zadane kompozicije. Pred nama je izložen jedinstveni likovni jezik kojim progovara umjetnica preko svojih djela, te je potrebno s pažnjom pristupiti i promotriti izloške ove jedinstvene umjetnice žepačkih korijena.
Na izložbi je predstavljeno 20 radova, a otvorenje je upriličeno u Galeriji Ljerke Njerš, Dom kulture u Žepču. Izložba ostaje otvorena do 30 lipnja 2021.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NE
nemanatrag
12:09 08.06.2021.

Rijetko dobre vijesti ...