Orkestarsko dirigiranje

Vitežanin Ivan Križanac dobio zvanje diplomiranog dirigenta

Vitežanin Ivan Križanac dobio zvanje diplomiranog dirigenta
03.06.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Veličanstvenim diplomskim koncertom u sarajevskom Narodnom pozorištu Vitežanin Ivan Križanac uspješno je obranio prvi dio svog diplomskog rada dirigirajući orkestrom Sarajevske filharmonije i Muzičke akademije sarajevskog sveučilišta. Publika koja je ispunila Narodno pozorište uživala je u nekoliko izvedenih djela, a Križanac je kao diplomski rad izabrao jedno od najvažnijih simfonijskih djela - “Simfonija br. 9” Antonina Dvořáka “Iz Novog svijeta”.

Inače, Križanac je 2015. debitirao sa Sarajevskom filharmonijom izvođenjem djela domaćeg skladatelja T. Toplana i uvaženog hrvatskog skladatelja P. Dešpalja. Do sada je imao prigodu dirigirati orkestrom Muzičke akademije sarajevskog sveučilišta, Vojnim orkestrom Oružanih snaga BiH, zborom Pontanima, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te raznim ansamblima u raznim projektima Muzičke akademije izvodivši djela od epohe romantizma do suvremenih.

Također je i sam sjedio u orkestru Sarajevske filharmonije i Muzičke akademije sarajevskog sveučilišta, sviravši čembalo u komičnoj operi “Služavka gospodarica!” G. B. Pergolesija, a za naš list kazao je kako mu je posebno važno bilo aktivno sudjelovanje na majstorskoj radionici orkestralnog dirigiranja kod Uroša Lajovica, jednog od najpoznatijih europskih dirigenata današnjice jer je, kako nam kaže Križanac, jako bitno da mladi dirigenti razmjenjuju iskustva, upoznaju se s različitim metodama dirigiranja, rada s orkestrima, a svako novo saznanje je konstruktivno i oplemenjujuće te pomaže u budućem profesionalnom radu. Uz dirigiranje, Križanac je i glasovirač. Karijeru planira nastaviti u BiH, a također, upisati i studij kompozicije, te steći zvanje magistra dirigiranja na Muzičkoj akademiji sarajevskog sveučilišta. Diplomirao je na orkestarskom dirigiranju, kao jedini ove godine u klasi prof. Ognjena Bomoštara.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.