posušje

Veseli susreti na Večeri gange i gusala na Grginu guvnu

Veseli susreti na Večeri gange i gusala na Grginu guvnu
29.07.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

U sklopu “Posuškog lita” čuvari narodne baštine i tradicijskih vrijednosti došli su na Grgino guvno koje odiše ljepotom prirode i mirisima lavande podno povijesnog brda Nečajno. Skup je kratkim govorom, uime organizatora Gradske knjižnice “Fra P. Bakula”, pozdravio Ljubo Kovač. Potom je susret otvorio fra Petar Grubišić i istaknuo: - Moramo biti ponosni i nastaviti njegovati kulturu. Veliko je zadovoljstvo ovdje susresti mlade ljude koji su vješti i na starim glazbalima. Citirao je riječi sv. Ivana Pavla ll. s kojim se sreo nekoliko puta:

- Narod koji nema svoje korijene nema ni budućnosti. Fra Šime Oreč izrazio je iznimnu radost što može bio dionik lijepe riječi i pjesme. Fra Miro Grubišić je dugo u Kanadi. Naglasio je kako će mladi otvoriti velika vrata kroz folklor u Hercegovini.

- Svaka župa u Kanadi ima folklornu sekciju, nedostaje guslara, pa treba bolje povezati Hercegovinu i iseljene iz domovine, naglasio je fra Miro uz pljesak svih nakon što je i sam zaguslio. Ante Kovač (osmogodišnjak) otvori o je nastup guslara, potom su zaguslili i Ante Tolo, Grgo Budimir, a poslije su im se pridružili iskusni guslari Strukić, Blago, Zvonko i drugi. Zadiplio je Ljubo Mihalj, a gangale su i mlade i stare gangašice Luca, Dana i Vinka iz Rakitna. Radosni susreti su već tradicija i uvijek su sa suzama radosnicama dolazili i odlazili ljudi, osobito oni koji su korijenima vezani, a žive u dalekoj Kanadi, kao Zvonko Petric koji se sastao s rodbinom i znancima. Susret vedrine i topline s puno znanja i ljubavi prema svome kraju vodila je Kristina Milas. Sve je odisalo radošću i sjećanjima na svoj goli, ali topli kamen na brojnim fotografijama ispred stare kamene kuće. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.