Deveta večer hrvatskog folklora

UNESCO je prepoznao vrijednost folklornog stvaralaštva u Neumu

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
22.08.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

“Svake godine činimo ogromne napore kako bismo svim našim gostima pružili to zadovoljstvo da se u Neumu zaista osjećaju kao doma. Stoga smo i ponosni na sva ova događanja tijekom kolovoza, a posebno mjesto u svemu tome zauzimaju 9. večer hrvatskog folklora koja je i uvod 21. izdanje Hrvatskog glazbenog festivala “Etnofest Neum”. Dvije večeri svi ćemo uživati u tom prebogatom programu promoviranja hrvatske glazbe i tradicije bez obzira s koje strane granice dolaze naši dragi gosti i izvođači”, ponosno je ustvrdio načelnik općine Neum dr. Živko Matuško u svom pozdravnom govoru na otvaranju 9. večeri hrvatskog folklora u Neumu.

Kao i ranijih godina, Večer hrvatskog folklora uvod u ono što slijedi na sada već nadaleko poznatom i priznatom Etnofestivalu u Neumu.

Stoga je i program Večeri folklora upriličen na festivalskoj pozornici, a što je privuklo neviđeno veliki broj gledatelja, kako samih mještana Neuma tako i domaćih i stranih gostiju koji se ovih dana odmaraju u ovom jedinom BiH mjestu na moru. U organizaciji HKUD “Lindžo” Neum, a pod sloganom “Oj, kamenu rodni moj” na 9. večeri hrvatskog folklora u Neumu običaje i kulturu Hrvata svoga kraja predstavili su folklorni ansambl “Lisinski” Vinkovci, ženska vokalna skupina “Ive” Ivanić-Grad, KUD “Dalmacija” Dugi Rat, folklorno društvo “Otočac”, KUD “Rudine” Vidoš-Livno, KUD “Tanac” Pečuh(Mađarska)…, a tu su bile i mlade i uspješne stolačke mažoretkinje te humorist Ivan Delaš. Folkloraši su se najprije okupili ispred hotela Sunce, a onda je povorka krenula obalom sve do festivalske pozornice na plaži hotela Zenit ispred koje se jednostavno bilo teško kretati od velikog broja posjetitelja. Kao znak zahvale i dugogodišnje suradnje načelnik općine Neum dr. Živko Matuško uručio je voditelju Večeri folklora Branku Uvodiću umjetničku sliku iz bogate zbirke Umjetničke kolonije u Neumu.

“Što kazati već da sam ponosan kada dođem ovdje u Neum i vidim to veliko zanimanje svih nas da očuvamo ono kulturno bogatstvo koje imamo, a u što se uključio i sami UNESCO sa svojim projektom zaštite onoga što ovdje rade naši domaćini”, istaknuo je voditelj Branko Uvodić te ponovno dao svoj ogromni doprinos u predstavljanju svih sudionika tradicionalne Večeri hrvatskog folklora u Neumu koja je završila velikim vatrometom na plaži hotela Zenit.

Nakon folkloraša svoje su završne pripreme tijekom dana odrađivali i sami sudionici 21. izdanja Hrvatskog glazbenog festivala Etnofest Neum.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.