Počeci lutkarstva u Mostaru

Šezdeset pet godina od premijere “Snjeguljice i sedam patuljaka”

Šezdeset pet godina od premijere “Snjeguljice i sedam patuljaka”
15.11.2017.
u 07:50
Pogledaj originalni članak

Šezdeset pet godina lutkarstva u Mostaru obilježit će ovaj tjedan, prigodnim programima i predstavama, i Lutkarsko kazalište i Pozorište lutaka, kao dvije zasebne institucije koje se smatraju pravnim nasljednicima i baštinicima Pozorišta lutaka utemeljenog 1952. godine. A sve je počelo kada je kazališni zanesenjak Đorđe Bovan okupio oko sebe mlade i počeo ih učiti rukovanju lutkama postavljajući prve predstave za djecu u Pozorištu lutaka u naselju Brankovac.

Bovan je rođen u Mostaru 3. studenoga 1895. godine. Mostarskim se amaterima priključio već početkom 1919. godine. Njegova posebnost je bila teatar za mlade. Za lutkara se školovao u Ljubljani. Bovan je redatelj prve predstave odigrane u Pozorištu lutaka “Snjeguljica i sedam patuljaka”, braće Grimm, izvedene 15. studenoga 1952. godine. Bio je to povijesni trenutak inauguriranja nove institucije u povijesti bosanskohercegovačke teatarske umjetnosti.

O predblagdanskom ozračju ostao nam je dragocjeni novinski zapis koji je od zaborava spasio Salko Šarić o njegovoj monografiji o Pozorištu lutaka. Zapis nosi naslov: “Bit će to velika radost za mališane”. U tekstu se ističe da je u ansamblu bilo 13 članova - sedam ženskih i šest muških i, osim jednog, svi su bili bez ikakvog iskustva. Ali, kako autor zapisa svjedoči, iako rade tek mjesec i pol dana, glumci su naučili “da barataju koncima” i njihove lutke se “već prilično sigurno kreću po pozornici, klimaju glavom, miču rukama”. Prva Snjeguljica bila je Dobrila Hamović.

Autor teksta ističe da je Pozorište lutaka smješteno u Židovskoj sinagogi, koju je Židovska općina ustupila gradu Mostaru, s napomenom da je može koristiti za odgoj mladeži. Kasnije je grad Mostar otkupio zgradu o Židovske općine za 5,500.000 dinara.

Dolaskom Ante Karačića na čelo Pozorišta u sezoni 1962./63., ta kulturna institucija ulazi u novu epohu i doživljava svoj procvat. Ostvaruju se suradnje s lutkarima iz Čehoslovačke i Poljske, vodeće nacije u europskom lutkarstvu i uvode se nove tehnike. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.