Mirsad Purivatra

Regija sa svojim filmovima jača nego možda ikada

Regija sa svojim filmovima jača nego možda ikada
14.08.2015.
u 15:40
U okviru programa koji će biti upriličen 16. kolovoza "Susret s prošlošću" bit će prikazana tri filma, od čega će dva imati svjetsku premijeru
Pogledaj originalni članak

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra kazao je danas novinarima u Sarajevu da ovogodišnji takmičarski program 21. Festivala donosi izuzetno dobre filmove, što ukazuje na to da su zemlje iz regije ponudile najbolja ostvarenja. 

- Regija je sa svojim filmovima jača nego možda ikada. Imamo i nekoliko svjetskih premijera, ali ove godine izdvojio bih program koji će biti upriličen 16. kolovoza, a radi se o programu "Susret s prošlošću", kazao je Purivatra. 

Pojasnio je da će u okviru tog programa biti prikazana tri filma, od čega će dva imati svjetsku premijeru. Ova se ostvarenja bave temama nakon 1995. godine, koju obilježavanju operacija "Oluja" u Hrvatskoj, genocid u Srebrenici i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. 

- To su neki događaji koji su umnogome odredili naš život 20 godina kasnije. Ta tri filma bit će važna za budućnost da bismo mogli razgovarati o tome, te vidjeti koje su posljedice svega toga što se tada dogodio, podvukao je Purivatra. 

Projekcijom brazilskog filma redateljice Anne Muylaert "Druga majka" večeras će u Narodnom pozorištu biti otvoreno ovogodišnje izdanje najveće regionalne filmske smotre - 21. Sarajevo Film Festivala.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.