Ulični svirač

Profesor sociologije multiinstrumentima zabavlja publiku na ulicama

Profesor sociologije multiinstrumentima zabavlja publiku na ulicama
17.04.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Iza umjetničkog imena MagisterLudiManBand i njegova multiinstrumenta “kantabasa” nalazi se profesor sociologije Davor Peršić koji je zavidnu zanatsku vještinu kojom je izgradio ovaj začudni instrument naslijedio i naučio od oca, kućnoga majstora i strojara, radeći s njim od malih nogu, javlja Agencija Anadolia (AA).

Inspiraciju za svoje neobično ime Davor Peršić je dobio je iz knjige Hermana Hessea “Igra staklenih perli” u kojoj je glavni lik Magister Ludi, a ostatak kovanice dolazi od pojma “One Man Band”.

Peršić ili MagisterLudiManBand već 25 godina svira obični bas, što doma, što s bendovima, a svoju glazbenu vještinu je jednostavno prenio na sviranje kontrabasa bez pragova ili “kantabasa”, kako on voli nazivati instrument koji je sam izgradio, uz internetske savjete iskusnijeg, poljsko-američkog majstora.

“Još dok sam studirao, otkrio sam ljubav prema cirkuskim vještinama. Pao sam godinu, ali završio faks i istodobno su krenuli nastupi. Kasnije se nisam zaposlio u struci kao sociolog jer mi je ovo na neki način bilo dovoljno”, kaže Peršić.

MagisterLudiManBand je samouk glazbenik, a sviranje na njegovom jedinstvenom instrumentu prozvanom “kantabas” se teško može i naučiti po nekom obrascu.

“Godinama sam se bavio reciklažom i proizvodnjom svakakvih, neobičnih instrumenata od recikliranih elemenata”, kaže Peršić koji stanuje u kući na rubu Zagreba u kojoj ima vlastitu radionicu.

Uz osnovnu kontrabas jedinicu koju svira prstima, “kantabas” ima tri pedale kojima se pokreću basevi, snarevi i činele. Čitav “kantabas” se može rastaviti i ponovno sastaviti, za što Davoru kada nastupa na ulici treba gotovo 40 minuta i što je također dio njegove ulične performanse.

MagisterLudiManBand nastupa na srednjovjekovnim i uličnim festivalima, radi i kao lakrdijaš, a kod kuće se bavi izradom posebnih bubnjeva od plinskih boca.

Sve to, kaže, omogućuje mu normalnu zaradu, a ima i vlastitu udrugu koja obučava djecu u izradi neobičnih instrumenata.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.