Knjiga “Rane priče” S. Bašića

Priče koje čitateljima daju vjernu sliku hercegovačkoga kraja i ljudi

Priče koje čitateljima daju vjernu sliku hercegovačkoga kraja i ljudi
22.09.2018.
u 09:45
Pogledaj originalni članak

U posuškoj kinodvorani predstavljena je knjiga “Rane priče” autora Stanislava Bašića. “Rane priče” Bašićeva je deseta po redu knjiga koja sadrži dvanaest hercegovačkih i dvije sarajevske priče. Te su priče nastale sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Dijelove priča čitala je književnica Miljenka Koštro, a Branko Leko je kao čitatelj potvrdio sve vrijednosti i zanimljivosti sadržaja te knjige, posebice priča “Sat”, “Učiteljica”, “Plavuša s crnim Fordom” i druge.

Težak život

Sve je bilo zanimljivo na predstavljanju ove knjige, i ocjena nekoliko priča recenzentice Radice Leko, posebice o pričama “Sat”, “Djedova smrt”, “Učiteljica”, “Povratnik” i druge. - Priča “Sat” će sigurno ganuti čitatelje, u kojoj autor opisuje kako je pješice polazio svoj put od deset kilometara od kuće do škole. Stanko iskreno priča o svome djetinjstvu u prvom licu i sve gledano dječjim očima i kazano srcem. Vrijedni autor priča i o tadašnjem teškom životu i položaju djece našega kraja, o rijetkima koji su se školovali u to vrijeme i uvjetima njihova školovanja. Stoga je zanimljiva i priča o strogoj učiteljici Bosi. Hercegovina je zemlja iz koje se uvijek iseljavalo. O toj temi autor zorno priča u pričama “Povratak” i “Amerikanac”. Sve priče iz knjige “Rane priče” vrijedi čitati, a iz njih će čitatelji “ponijeti” vjernu sliku hercegovačkoga kraja i ljudi koje je Stanislav oživio u svojim sjećanjima i tako zaustaviti zaborav - naglasila je Radica Leko.

Neobična knjiga

Na kraju večeri i sam se autor obratio Posušanima i gostima iz drugih krajeva te zahvalio na potpori i pomoći za objavu ove neobične knjige i za prošlo, sadašnje i buduće vrijeme. Program je vodila novinarka Radija Posušje Marija Budimir. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.