Posušje

Predstavljena knjiga aforizama „Kula od karata zlata“ Ivana Vrljića

Predstavljena knjiga aforizama „Kula od karata zlata“ Ivana Vrljića
11.11.2021.
u 15:36
Pogledaj originalni članak

U organizaciji HKD Napredak podružnica Posušje u utorak večer je u kinodvorani u Posušju predstavljena knjiga aforizama „Kula od karata zlata“ mostarskog književnika Ivana Vrljića, tajnika HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.
Promotori knjige bili su splitski književnik i aforističar Mladen Vuković, inače bivši predsjednik HKD Napredak podružnica Split, te posuške književnica Radica Leko i Miljenka Koštro koja je ujedno kazivala aforizme iz Vrljićeve knjige. Moderator i domaćin predstavljanja knjige bio je predsjednik posuške podružnice Napretka prof. Ljubo Begić, koji je uz zahvale i dobrodošlice istaknuo kako posuški Napredak svih ovih godina nastoji promovirati knjigu i kulturu čitanja te svojim glazbenim projektima nastoji obogatiti kulturni život u Posušju.
Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka pozdravio je nazočne u ime Središnje uprave HKD Napredak i Povjerenstva za izdavaštvo i medije rekavši kako je zadovoljan da se promocija Vrljićeve knjige aforizama nakon Mostara, Fojnice i Ljubuškog događa ovdje u Posušju, u srcu Hercegovine te da se na ovaj način uspostavlja suradnja među podružnicama velike obitelji Napretka, a što je ustvari jedna od vodilja društva u cjelini. Podružnici u Posušju i Knjižnici poklonio je tri knjige iz Napretkove naklade s riječima da stvaralaštvo i izdavaštvo Napretka uvijek posjeduje neupitnu crtu kulture i obrazovanja.
Govoreći kako Vrljićeva knjiga korenspodira s očitim misaonim tendencijama i duhovitim porivima, književnica Radica Leko naglasila je kako to ovu knjigu čini zanimljivom jer je aforizam upravo sažeta misao čiji se postanak kroz povijest veže već od rimskog vremena do danas.
Glavni urednik knjige aforističar Mladen Vuković posjetiteljima je na predstavljanju govorio o nastanku knjige i suradnje s autorom Ivanom Vrljićem i kako je došlo do ideje koričenja ove knjige. Govorio je o slavnim aforističarima Hercegovine i pritom pozvao sve ljubitelje ove književne vrste da se pridruže pisanju aforizama uz riječi kako roman koji može imati do petsto stranica ali ne može i ne mora imati nijednu misao ravnu aforizmu što ovu vrstu književnosti čini teškim i zahtjevnim za pisanje.
Iskrene riječi zahvale uputio je sam autor knjige Ivan Vrljić najprije samim promotorima i predstavljačima, posebno HKD Napredak kao i svim ostalima koji su omogućili da knjiga ugleda svjetlo dana.
Treba kazati kako je ovaj kulturni događaj svojim nastupom uveličao i obogatio Napretkov dječji zbog „Cvrčak“ uz glasovirsku pratnju Ljube Begića, kao i čitanje nekih aforizama koje je na svoj način donijela književnica i novinarka Miljenka Koštro.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.