“Univerzitet katastrofe”

Paviljon BiH na venecijanskom bijenalu otvara se 12. svibnja

Paviljon BiH na venecijanskom bijenalu otvara se 12. svibnja
09.05.2017.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Paviljon BiH na 57. venecijanskom bijenalu bit će svečano otvoren u petak u 18 sati, u palači Malipiero u Veneciji, priopćeno je iz Muzeja suvremene umjetnosti Republike Srpske.
BiH će se na ovoj svjetskoj smotri umjetnika predstaviti s “Univerzitetom katastrofe” banjolučkog umjetnika Radenka Milaka, kojim želi poručiti da umjetnost predstavlja najdragocjeniji dio ljudskog bića.
Milak pripada novoj generaciji umjetnika koja je postala zapažena u proteklih desetak godina na ovim prostorima.
Već dugo godina razvija svoju međunarodnu karijeru, dosta toga je uradio na afirmaciji svoje umjetnosti, što mu je i omogućilo da bude predstavnik BiH na venecijanskom bijenalu, navodi se u priopćenju.
Kustosica Bijenala u Veneciji Christine Macel službenim poklikom “Živjela umjetnost, živjela” (Viva Arte Viva) poziva umjetnike da kroz svoju umjetnost izraze i svoj stav o umjetnosti, postave pitanja i odrede njezin budući pravac.
“To (umjetnost) je idealno mjesto za refleksiju, individulni izraz, slobodu i fundamentalna pitanja. Umjetnost je omiljeno mjesto za snove i utopije, odnose s drugim ljudskim bićima, s prirodom i svemirom, kao i s duhovnom dimenzijom, koje treba njegovati izvan bilo kojih trendova i pojedinačnih interesa”, ističe se u priopćenju u povodu predstojećeg sudjelovanja Milaka na venecijanskom bijenalu.
Ovaj projekt bit će realiziran u suradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom i gostujućim međunarodnim umjetnicima.
U Muzeju ističu da je međunarodna suradnja, za koju tvrde da je inovativna ne samo kada je o regiji riječ, već i daleko šire, jedna od osnovnih novina ovogodišnje prezentacije paviljona.
Projekt “Univerzitet katastrofe” u svojoj osnovnoj ideji ima razvojni element šire platforme koja se treba razvijati i nakon venecijanskog bijenala te da se uspostavi suradnja s međunarodnim kustoskim timom i razvije mreža sudjelovanja inozemnih umjetnika.
“Milakova ideja je da stvori umjetničku koncepciju od različitih vrsta radova crteža, akvarela, slika, animiranog filma, gdje je svaki medij povezan s katastrofom i dokumentacijom o njoj”, ističe se u priopćenju Muzeja.
Organizator cijelog projekta je Muzej suvremene umjetnosti Republike Srpske koji ovogodišnjom organizacijom i produkcijom Paviljona BiH nastoji pronaći model stalnog sudjelovanja BiH, kako na bijenalu umjetnosti tako i na bijenalu arhitekture.
Ovu inicijativu podržali su Vijeće ministara BiH i Vlada RS, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture RS uz potporu federalnog Ministarstva kulture i grada Banja Luke.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.