Ovo je jedan moderni pogled na najpoznatiju blagdansku bajku s kojom je, u čarobno adventsko vrijeme, publika imala priliku uroniti u ozračje božićne čarolije

"Orašar" Ukrajinskog klasičnog baleta oduševio mostarsku publiku

20.12.2022.
u 16:58
Pogledaj originalni članak

Publika u Mostaru, po uzoru na velike gradove, imala je prigodu uživo pogledati balet "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog, jednu od najpoznatijih i najizvođenijih baletnih predstava na svijetu.

Velika dvorana bila je premala da primi sve zainteresirane koji su željeli uživati u spektakularnoj izvedbi vrhunskih baletnih plesača. Među sretnicima su bili Johann Sattler, šef Izaslanstva EU-a u BiH, i njegov domaćin gradonačelnik Mostara Mario Kordić te brojne osobe iz javnoga života Mostara i Hercegovine.

Drveni lutak

Oni su imali jedinstvenu priliku, uz glazbu virtuoznog Čajkovskog, doživjeti priču o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog lutka kojim se razbijaju orasi, s kojim proživljava čudesne dogodovštine u svijetu mašte.

Riječ je o najčarobnijoj božićnoj bajci koja je ispričana tradicionalnom baletnom koreografijom jednog od najpoznatijih svjetskih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja - Valerija Petroviča Kovtuna.

Tradicionalnoj Kovtunovoj koreografiji baletna trupa Ukrainian Classical Balleta, čiji su solisti zaslužni umjetnici Ukrajine te nositelji brojnih baletnih nagrada i priznanja, dala je moderni izgled putem unikatnih scenografskih i režiserskih rješenja, impozantnih dekoracija i kostima te suvremene videoprojekcije koja neće ostaviti ravnodušnim ni najzahtjevniju baletnu i plesnu publiku.

Ovo je jedan sasvim novi i moderni pogled na najpoznatiju blagdansku bajku s kojom je, u čarobno adventsko vrijeme, mostarska publika imala priliku uroniti u ozračje Božića i božićne čarolije. Ova baletna predstava šalje univerzalnu poruku cijelom svijetu, svim nacijama i rasama - da naš svijet u kojem živimo uistinu može biti mnogo bolji ako se međusobno poštujemo.

Trupa Ukrainian Classical Balleta, koju čine neki od najkvalitetnijih baletana svijeta, nastoji svojim nastupima pokazati najljepše i najzanimljivije predstave klasičnog baleta na međunarodnoj baletnoj sceni. Samo balet "Orašar" na tradicionalnim turnejama kroz Hrvatsku od 2019. pogledalo je više od 18.000 zadovoljnih gledatelja, što dovoljno govori o iskustvu i uspjehu baletne trupe, a upravo je mostarska publika imala priliku uživati u spoju vrhunskih baletnih pokreta i veličanstvene klasične glazbe.

U trupi plešu prvoklasni plesači, točnije solisti i prvaci ukrajinskih nacionalnih kazališta s više od 20 godina plesnog iskustva i koji u svom umjetničkom izričaju čuvaju visoku tradiciju ukrajinskog baleta i baletne škole.

Prvoklasni plesači

Većinu navedenih umjetnika s gostovanja u regiji publika već poznaje te ih je imala priliku gledati u rasprodanim baletnim predstavama, poput "Labuđeg jezera", "Orašara u Lisinskom", "Carmen" i "Šeherezada", "Giselle", "Radio&Juliet", "Quatro" te "The Great Gatsby Ballet".

Mostarci su prvi put ikad imali priliku doživjeti predstavu zbog koje se uvijek traži ulaznica više i koja je redovito rasprodana na svim svjetskim pozornicama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.