Narodno pozorište

Novu sezonu obilježit će djela domaćih autora

20.09.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Nova sezona Narodnog pozorišta Mostar, 2016./2017., bit će u znaku domaćih autora, a započet će premijerom predstave “Mrtve ribe plivaju na leđima”, Josipa Mlakića, u režiji Tanje Miletić Oručević. Riječ je o koprodukcijskoj predstavi NP-a Mostar, HNK-a Mostar i BNP-a Zenica, čija je praizvedba bila proljetos na maloj sceni HNK-a Mostar.

“Sezonu počinjemo djelom domaćeg autora, a upravo to otkriva i o čemu će biti cijela naša umjetnička sezona: bit će u znaku domaćih autora jer mislimo da ova zemlja ima sasvim dovoljan broj kvalitetnih autora, redatelja i dramaturga, te želimo i našu publiku podsjetiti kakvim sve blagom i kvalitetnim ljudima Bosna i Hercegovina raspolaže”, izjavio je Mujkanović.

Narodno pozorište Mostar sve je zanimljiviji partner i drugim institucijama kulture, istaknuo je Mujkanović, pa je NPM već u ovoj sezoni gostovao u Trebinju, Goraždu i još nekim gradovima, a slijede gostovanja u Sarajevu, Zenici i Rijeci u Republici Hrvatskoj. Novi umjetnički direktor NPM-a od ove sezone je dramaturg i dramski pisac Adnan Lugonić iz Sarajeva, koji je na ovoj funkciji naslijedio dosadašnju direktoricu Amelu Kreso, glumicu Narodnog pozorišta Mostar.

Lugonića je Mujkanović predstavio kao talentiranu, ambicioznu i već sad u kulturnim krugovima u BiH vrlo uvaženu osobu, čovjeka koji je u NPM dobio vrlo tešku i vrlo odgovornu funkciju. “Pokušat ćemo poboljšati kulturnu razmjenu između Sarajeva, Mostara, Zenice, Tuzle i Banje Luke, pospješiti kretanje umjetnika. Ovu ćemo sezonu posvetiti domaćim piscima, tako da nakon premijere Mlakićeve predstave počinjemo rad na predstavi koju će režirati Emir Kapetanović, a koju će raditi prema djelima Branka Ćopića”, kazao je Lugonić.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.