kolonija kipara ostrožac

U kamenu bihacitu nove kipove kleše i Ivan Nestić iz Zagreba

Foto: Samir Tulić
U kamenu bihacitu nove kipove kleše i Ivan Nestić iz Zagreba
25.06.2020.
u 07:27
Pogledaj originalni članak

U kompleksu Staroga grada Ostrožac ponad rijeke Une, kao i prethodnih i ove godine Javna ustanova „Kulturni centar“ Cazin, organizirala je tradicijsku, višedesetljetnu kulturnu manifestaciju „Kolonija kipara Ostrožac“, jedinstvenu na prostoru jugoistočne Europe, a koja je postala sastavni dio nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, po kojem i nosi ime. U prethodnom radoblju postojale su razne organizacijske, tehničke, financijske pa čak i ratne zapreke za realizaciju ove manifestacije, ali osim nekoliko
ratnih godina, manifestacija je neprestano održavana, u većem ili manjem obujmu.

U više od pola stoljeća postojanja, Kolonija je iznjedrila više od 150 monumentalnih kipova isklesanih u kamenu bihacitu, kao i više od 250 salonskih skulptura od terakote. Ovogodišnju Koloniju pod vedrim nebom prvi put je posjetio Ivan Nestić, apsolvent na
Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

– Pored autohtonog kamena bihacita, oduševljava me priroda Staroga grada Ostrožac. Prekrasno stvarno. Iznimno pitomo mjesto. Jako mi se sviđa ovaj krajolik i ambijent rada. Djeluje umirujuće i nema nikakvih problema, kaže ovaj mladi kipar. Njemu su se pridružili kolege s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, tri mlada studenta, Hana Hurem, Admir Šurković i Irdin Ibrahimović, koji rade svoje završne diplomske radove u autohtonom kamenu s ovoga prostora, bihacitu, pod mentorstom profesora Samira Sućeske. – Zadovoljstvo mi je doći u ovakav ambijent u kojem nije potrebna nikakva identifikacija. Dovoljno je da kažemo da smo kipari i da pravimo skulpture, kaže Admir Šurković, student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. – Tu sam da im malo pomognem oko kamena s te neke tehničke strane da im sugeriram šta bi i kako trebali raditi, uglavnom, kao mentor dolazim, kaže prof. Samir Sućeska.
„Zadovoljstvo mi je doći u ovakav ambijent u kojem nije potrebna nikakva identifikacija. Dovoljno je da kažemo da smo kipari i da pravimo skulpture“, kaže Šurković.

Posebna vrijednost Kolonije su kipovi koji ostaju u trajnom vlasništvu Kulturnog centra i Staroga grada Ostrožac jer su njegov sastavni dio. – Kipar Ivan Nestić iz Zagreba stvara jednu novu skulpturu u kamenu bihacitu. Saniramo i jednu skulpturu nažalost uništenu u nekim davnim lošim vremenima. Iznimno smo ponosi na rezultate ove manifestacije, njezin međunarodni karakter, te turističke potencijale koji je prate iz godine u godinu, kazao je Muhamed Dervić, ravnatelj JU Kulturni centar Cazin. I ove godine manifestaciju je poduprla Vlada Unsko-sanske županije. – Mi moramo naučiti živjeti i s migrantima i s koronavirusom ali kulturu i sve ostale segmente života građana ove zemlje i naše kulture, moramo podupirati i ne smijemo to zaustaviti, kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanske županije. Ermin Beganović iz Gradske uprave Cazina kaže kako uporedo provode više aktivnosti na ovome nacionalnom spomeniku. - Osim ovih kulturnih događaja koje organiziramo, u isto vrijeme saniramo oštećenja na samom objektu nacionalnog spomenika Ostrožac jer nam je doista cilj da u što kraćem roku od ove destinacije stvorimo turističku destinaciju broj jedan kad je u pitanju kulturno-povijesno nasljeđe na području USŽ.

Osim umjetnika, kipara, slikara, pisaca i povjesničara, Koloniju kipara Ostrožac posjećuju i turisti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.