HNK Mostar i Narodno pozorište potpisali memorandum o suradnji

Kultura ne poznaje granice

Kultura ne poznaje granice
10.07.2014.
u 13:25
Kazališta više ne žele prihvaćati ignorantski odnos vlasti prema njima
Pogledaj originalni članak

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar i Narodno pozorište u Mostaru potpisali su memorandum o suradnji.

“Memorandum se temelji na želji i namjeri tih institucija za bližim i aktivnijim radom kroz razmjenu predstava i njihovu eventualnu zajedničku produkciju, a sve poštujući profesionalnu i organizacijsku neovisnost Narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta”, navodi se u zajedničkoj izjavi čelnika tih dviju kulturnih ustanova Almira Mujkanovića i Ivana Vukoje, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Čvrsta suradnja

“Stava smo da samo čvrstom suradnjom, kroz maksimalno iskorištavanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta ovih ustanova, možemo publici ponuditi kvalitetan proizvod koji će produkcijski parirati najeminentnijim regionalnim teatarskim projektima i k tomu biti svemostarski proizvod koji prepoznaje potrebe i ukuse domaće publike.

Memorandum je i polazna točka za formiranje zajedničkog stava prema osnivačima Gradu Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji s ciljem da se hitno zaustavi financijska degradacija ovih ustanova koje su neupitni nositelji kulturnog života ovog prostora”, navodi se u izjavi.

U njoj se napominje kako su te dvije ustanove suglasne “kako više ne prihvaćaju ignorantski odnos koji prema njima već dulje vrijeme pokazuje Hercegovačko-neretvanska županija” te kako će u skorije vrijeme poduzeti sva pravno dopuštena sredstva kako bi osigurali redovito financiranje.

Zadržati posebnost

“Inicijativa za suradnju je zajednički pokrenuta. Jasno, kako i stoji u izjavi, svaka institucija zadržava svoju posebnost s tim što ovim otvaramo prostor za zajedničko djelovanje i istup prema osnivačima zbog lakšeg ostvarivanja statusnih pitanja. Također, u planu smo raditi i zajedničke produkcije - otkrio nam je direktor HNK Mostar Ivan Vukoja. I ovim činom dvije najveće kazališne kuće u gradu na Neretvi pokazale su da kultura ne poznaje granice i da je uvijek prva kad treba graditi normalni suživot.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.