Redatelji ususret Danima hrvatskog filma

Kao da dolazimo doma, ovu feštu ne propuštamo

Kao da dolazimo doma, ovu feštu ne propuštamo
31.08.2018.
u 20:30
Pogledaj originalni članak

Ivo Gregurević je neponovljiv, jedinstven, poseban po mnogočemu, profesionalan, glumac koji iza sebe ima 150 odigranih uloga na televiziji i filmu, u serijalima, dramama te više od 30 uloga u kazalištu. Prepoznatljiv je po svojoj istodobno prirodno ležernoj i profesionalnoj glumi. Kritika ga hvali, publika voli, Posavci obožavaju, a njegovi kolege glumci i redatelji za Gregurevića imaju samo riječi hvale. – Njegov poziv za dolazak u Orašje se ne preispituje, sve otkazujemo i prihvaćamo pozivnicu za dolazak na festival - jednoglasni su redatelji s kojima smo razgovarali uoči dolaska u Orašje.

Eduard Galić

- Prvi put dolazim u Orašje, a s Ivom surađujem zapravo cijeli radni vijek. Žao mi je što nismo realizirali projekt filma u Posavini u vrijeme Domovinskoga rata, za što je Ivo bio osobito zainteresiran. Što reći za tog sjajnog glumca, velikog profesionalca, o njegovoj neposrednosti i veličini kao čovjeka? Teško se to može ukratko kazati. Ivo je odličan za suradnju i mislim da se još nikad nitko nije pojavio, a da je bio nezadovoljan tim velikanom hrvatskog filma. U mojem filmu, koji će biti prikazan u Orašju, Ivo također glumi, pa mislim kako je i to znak koliko imam u njega povjerenja. O ovoj njegovoj genijalnoj ideji festivala mogu samo reći riječi hvale. Na jednoj strani učinio je za svoj rodni kraj veliki kulturni pomak, a ujedno takvom se filmskom manifestacijom promovira hrvatski film.

Dubravka Turić

- Iznimno mi je drago što će se moj film “Trešnje” prikazati na filmskom festivalu u Orašju, u sklopu omnibusa “Duboki rezovi”. Drago mi je što ću i sama napokon biti djelićem tog, sada već legendarnog, festivala. Prvi put dolazim iako već godinama slušam o njemu i o prekrasnom i posebnom ozračju vezanom uz njega. Ivo Gregurević jedan mi je od najdražih glumaca na ovim prostorima. Napravio je veliku stvar time što je osnovao festival naziva “Dani hrvatskog filma”. Lokalnom stanovništvu približio je filmsku umjetnost, a filmašima Posavinu. To je lijep primjer kako u svoj kraj donijeti ono najbolje od sebe i na taj način ga oživjeti. Nadam se da će publika dobro primiti moj film iako se radi o teškoj temi - predrasudama i neprihvaćanju te njihovim kobnim posljedicama na ljudske sudbine. 

Film “Trešnje” imao je svjetsku premijeru u Cannesu, u sekciji “Quinzaine des realisateurs”, a hrvatsku nedavno na festivalu u Puli. U filmu moram pohvaliti izuzetno dobro odigrane uloge, i to prvenstveno onu 12-godišnjeg dječaka, glavnog lika u filmu. Glumio ga je Roko Glavina i zaslužio sve pohvale, vidjet ćete i sami. Uz njega se još pojavljuju Milovoj Beader, Areta Ćurković, Lana Barić, Nikša Butijer i drugi. Pozivam sve zaljubljenike filmskoga platna da dođu na projekciju filma “Trešnje” koji se prikazuje u sklopu omnibusa “Duboki rezovi”.

Jasmin Duraković

- Kao i ranijih godina, ponovno s velikom radošću dolazim na festival, s tim da ove godine imamo jednu novinu. Nedavno sam imenovan za direktora Filmskog centra Sarajevo, koje je federalno javno poduzeće s ulogom da bude jedna od strateških institucija kinematografije u BiH, pa sam se dogovorio s ljudima koji vode festival u Orašju, prije svega Ivom Gregurevićem, da FC Sarajevo bude i partner DHF-a u Orašju. Nadam se da ćemo idućih godina moći snažnije podržati festival u Orašju, i to kroz institucionalnu suradnju. Zajednički smo odlučili da se ove godine u Orašju prikaže film Elmira Jukića “Žaba”, jedno od najboljih ostvarenja koje je na nedavnom festivalu u Puli osvojilo tri nagrade, dvije Zlatne arene i nagradu međunarodnog žirija za najbolji film. Istinski me raduje dolazak u Orašje jer ovaj festival je istinska filmska smotra - smotra istinskih profesionalaca. Ono što je meni doista fascinantno je gostoprimstvo domaćina pa se radujem dolasku u Posavinu.

Darko Bajić

- Već nekoliko godina dogovaram sa svojim prijateljem Ivom Gregurovićem moj dolazak na festival u Orašje, a njegov na međunarodni festival filmske režije LIFFE u Leskovac. Obveze su nas sprječavale, ali izgleda da ćemo se ovaj put ponovno družiti. Festivali otvaraju kulturni prostor i populariziraju film i kino. Zato je misija Ive Gregurovića, velikog i vrlo popularnog glumca na cijelom prostoru ex-YU, od velikog značaja.

Kinematografija je izuzetno važna za kulturu i promociju jednog naroda u svijetu. Ove godine na festivalu u Orašju bit će prikazan moj film “Na lepom plavom Dunavu”. Radnja je smještena na luksuznom kruzeru na dvodnevnoj plovidbi na Dunavu od Beča do Beograda. Iscrpljeni, nesretni i frustrirani ljudi iz zapadne Europe dolaze na brod kako bi se opustili i zaključili posao uz alkohol, zabavu i seks. Jedna noć na brodu poigrat će se sudbinama putnika i posade. Ta noć će nas naučiti da jezična barijera nije glavni razlog zašto nema razumijevanja među ljudima.

Ivan Salaj

- Ne dolazim prvi put u Orašje na festival, tako da znam što me očekuje, odlični filmovi, ležerno druženje s kolegama, ali i mještanima. Ambijent je odličan, čisti hedonizam, moglo bi se reći. Vidi se da cijelo Orašje diše kao jedan za vrijeme festivala. Tko jednom dođe, sigurno se vraća, pa tako eto i mene ponovno na DHF. Meni je posebno drago da se ljudima iz tog kraja, koji je bio specifičan i za vrijeme rata i u poraću, na ovaj odličan način približava hrvatska filmska produkcija, i to najširem gledateljstvu, što ne smije biti privilegij samo velikih kulturnih prijestolnica. Sa sjajnim glumcem Ivom Gregurevićem radio sam kao pomoćnik redatelja i imao ga prilike upoznati. S Ivom imam stvarno prijateljski odnos izgrađen i izvan posla.

U filmu “Osmi povjerenik”, s kojim gostujem u Orašju, prvi put smo radili u relaciji redatelj – glumac. Iskustvo s njim kao s glumcem je posebna priča. Ivo je potpuno koncentriran i odgovoran na setu. Voli nadograditi lik svojim kreacijama koje sugerira i predlaže. I stvarno, užitak je na taj način stvarati filmski lik, u jednom britkom i jasnom odnosu s čovjekom kojem vjerujete i koji vjeruje vama. Mislim da je Ivo u “Osmom povjereniku” odigrao briljantnu sporednu ulogu koja je obilježila cijeli film sadizmom i mrakom koje nosi lik Toninova oca.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.