U Tomislavgradskom KIC-u održana Revija slavonske nošnje i tradicijskih frizura

Jasna Hoffman: EU potiče očuvanje nematerijalne kulturne baštine da je sačuvamo od zaborava

30.05.2023.
u 12:53
Pogledaj originalni članak

U  okviru projekta prekogranične suradnje s Gradom Pleternicom u kino dvorani Kulturno-informativnoga centra u Tomislavgradu je održana Revija slavonske nošnje i tradicijskih frizura. Tom prigodom su ljubitelji kulturne baštine mogli vidjeti svu raskoš i ljepotu slavonske narodne nošnje, osobito ženske koja se razlikuje po životnoj dobi i statusu, od one najjednostavnije za djevojčice, djevojačke, te nošnje cura spremnih za udaju.

Te djevojke, uz raskošniju svilom tkanu nošnju, naušnicama i ogrlicama od dukata, imaju i posebne frizure, pojašnjava nam Branka Leist, predsjednica KUD-a „Svilenka“ Buk, te dodaje:

„To je djevojačka frizura koju cura nosi samo za udaju. Frizura se zove perčin i da bi se napravila, sa pletenjem i umetanjem cvjetova, potrebno je nekih dva, dva i pol sata. A one koje su se tek zacurile imaju frizuru u tutuk smotanu od pletenica, nema perčin, može isto ići cvijeće gore, ali je ovo malo drugačija frizura. Može imati isto dukate u ušima, iako nisu imale sve cure dukate, neke su nosile i bisere, ili perlice, ovisno o imućnosti obitelji.“ 

Uz video prezentaciju posjetitelji su na licu mjesta mogli pogledati i način izrade tradicionalne slavonske frizure. Bila je to prigoda da razgovaramo i sa Jasnom Hoffman, ravnateljicom JU Pleternica koja upravlja Interpretacijskim centrom Terra Panonica i Interpretacijskim centrom Muzej bećarca. Pitamo koliko je teško sačuvati svoju vlastitu kulturu u EU bez granica, kada su migracije stanovništva svakodnevna pojava.

"Zapravo EU je ta koja i potiče očuvanje nematerijalne kulturne baštine na način da, kroz razne projekte koje EU daje, sačuvamo to od zaborava. Znamo da je UNESCO zaštitio bećarac 2011. godine i to je upravo bio pokretač Gradu Pleternici da krene u smjeru cilja gdje smo upravo danas, gdje sebe možemo nazvati gradom bećarca. Ishod toga je i naš novootvoreni Muzej bećarca u Pleternici, jedan veliki EU projekt koji je nastao, možemo reći, iz jedne prekrasne prekogranične suradnje, jednog velikog projekta kojeg smo imali sa općinom Tomislavgrad. Tada se kod nas izgradio Trg bećarca a ovdje, u Tomislavgradu, Trg gange i hajdučke družine. Znači možemo reći da je iza nas dugi niz godina gdje smo promovirali, gradili, čuvali našu baštinu, prenosili ju na mlade generacije i evo, danas možemo ponosno reći da i kroz naš Muzej čuvamo to naše blago, svu tu našu kulturnu baštinu, tradiciju".

O suradnji s Pleternicom i zajedničkom prekograničnom projektu samo riječi hvale ima i ravnateljica duvanjskog KIC-a Danijela Papić:

„Ovo je projekt suradnje s gradom Pleternicom u kojoj smo se prije nekih 15-ak dana predstavili sa svojom narodnom nošnjom iz okolice Tomislavgrada na Međunarodnoj konferenciji 'Baština u funkciji turizma', koju su oni organizirali. Evo, oni su u okviru tog projekta sada došli nama, predstavili se svojom nošnjom, napravili nam prezentaciju svog Muzeja bećarca, muzeja kakav bi trebao biti i naš Muzej gange. Mi smo u prošlom pozivu i kroz prošli projekt i odradili idejno rješenje izgleda muzeja i suvenira i svega onoga što bi taj projekt trebao podrazumijevati, tako da se nadam da ćemo u ovom drugom pozivu i mi dobiti interaktivni muzej kao i Pleternica".

Dakle, sve je pripremljeno, treba, kako nam reče Danijela, još malo dorade kako bi se sve zamišljeno objedinilo u jednu lijepu turističku i kulturnu priču.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.