49. susret hrvatskih folklornih skupina

I peta generacija Hrvata u Kanadi i SAD-u njeguje svoj nacionalni identitet

storyeditor/2023-05-29/iko2.jpg
storyeditor/2023-05-29/iko.jpg
30.05.2023.
u 17:55
U kanadskome gradu Hamiltonu održan je 49. susret hrvatskih folklornih skupina Kanade i SAD-a. Okupilo se gotovo 1500 mladih izvođača, njihovih roditelja i voditelja skupina
Pogledaj originalni članak

Ovogodišnji susret hrvatskih folklornih skupina iz Kanade i SAD-a organiziran je u župi sv. Križa u Hamiltonu u Kanadi. Organizator je bio Kanadski hrvatski folklorni savez (Istok), a sudjelovalo je 19 folklornih skupina. Gotovo 1500 mladih izvođača, njihovih roditelja i voditelja skupina došlo je sudjelovati i podržati susret.

Raspjevana mladost

Nakon pandemije koronavirusa bilo je uistinu prelijepo ponovno vidjeti rijeke raspjevane i razigrane mladosti, svjesne svoga nacionalnog i kulturnog identiteta. Iako su mladi već četvrta, pa i peta generacija Hrvata u tim zemljama, zadivljujuće je vidjeti koliko su vjera, jezik i kultura postali snažan znak njihova hrvatskog identiteta u svijetu. Svetu misu predvodio je vlč. Marko Štefanec, a program se odvijao u Hrvatskome narodnom domu u Hamiltonu. Sve nazočne pozdravio je i generalni konzul RH u Mississaugi Ante Jović. Dvorana je odjekivala hrvatskom pjesmom, a kolo se igralo do kasno u noć.

S. Mirela Kurevija, voditeljica mladih iz New Yorka, kazala je: - Ovo je moje prvo sudjelovanje na jednoj ovakvoj kulturnoj manifestaciji otkako sam na službi u New Yorku. Uistinu sam oduševljena. Što bi bilo od tolike mladosti da roditelji ne ulažu veliku žrtvu i nesebičnu ljubav te da su sami u jednom velikom svijetu?

U Hrvatskome centru sv. Nikole Tavelića u New Yorku hrvatska škola je petkom u 19 sati. Neki roditelji nakon posla djecu nakon škole voze i po dva sata autom do Manhattana, gdje je središte hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela i tamošnjeg Centra. Prvi dio susreta petkom je učenje hrvatskog jezika. Slijede probe folklora kako bi se očuvala kultura i bit hrvatske duše. Jedna majka je kazala:

- Ove godine naša župa slavi 110. obljetnicu. Već desetljećima uz župu djeluju škola i folklorna skupina. Mnogi su roditelji tijekom tih godina posvjedočili veliku žrtvu i ljubav. To je svijest i briga nas roditelja koji nastojimo odgojiti svoju djecu u duhu svoga jezika i svoje kulture. S druge strane, mladima se pruža prigoda za nova poznanstva i prijateljstva koja su za njih od iznimne važnosti u ovoj tuđini i modernome vremenu koje im nosi toliko izazova. Mladi znaju da nisu sami. Dobra zajednica ipak nosi ono što pojedinac ne može i u posebnim i u teškim trenucima. Toga smo ovdje svjesni - zaključila je.

- Okupljanja na ovim folklornim manifestacijama jako su važna za opstanak naših ljudi u inozemstvu. To je pravi praznik veselja i zajedništva. Ispunjava me radošću gledati naše mlade dok zajedno plešu i pjevaju. Ovo nije došlo tek tako, nego uz mnogo organizacije i truda roditelja da djeca budu uvijek navrijeme i spremna. To znači ostati budan do kasno uvečer i biti spreman na svaku žrtvu. Zahvaljujem svima koji nam pomažu, a posebice svećenicima i časnim sestrama, za naše zajedništvo - dodao je Allan Grdovich, otac jedne djevojke.

Mladost ima prigodu pokazati svoju glazbenu i plesnu sposobnost, ali i upoznati nove ljude i proširiti prijateljstva. U svemu sudjeluju i roditelji. Oni su nekada također bili članovi tih folklornih skupina i uglavnom se poznaju. Na ovogodišnje druženje došli su i mladi koji su završili školu hrvatskog jezika i više ne plešu, ali poznaju mnoge iz vremena dok su bili članovi nekih od skupina, pa se i dalje žele družiti na ovakav način. Također, žele i dati potporu svojim mladim kolegama.

Član skupine Paul Belašić iznio je svoje iskustvo:

- Biti dio Kolo grupe "Kardinal Stepinac" poseban je događaj za mene. Preko Kolo grupe i hrvatske župe u New Yorku upoznao sam i upoznajem hrvatsku kulturu. Učili smo hrvatske plesove i pjesme iz svih krajeva Hrvatske te sam tako upoznao nove prijatelje. Druženje s drugim skupinama iz raznih država za mene je nezaboravan događaj. Kolo grupa ostavila je na mene neizbrisiv trag i sjećanje u životu. To me čini povezanijim s mojom domovinom i ponosnim na korijene odakle potječem. To mi je učvrstio vjeru te sam ponosan što mogu biti dio hrvatske katoličke župe i Kolo grupe. Zahvaljujem svim učiteljima koji su nam darovali svoje vrijeme, dobrotu, strpljenje i vještine te našim roditeljima. Hvala i hrvatskoj župi u New Yorku što je usadila u nas vjeru i kulturu, koje će biti uvijek dio našeg života - dodao je.

S. Mirela nakon povratka u New York iznijela je svoje dojmove:

- Uistinu, čovjek može mnogo naučiti iz ovog viđenog i doživljenog. Samo jedinstvo i zajedništvo mogu nas očuvati. Individualizam, koji svakodnevno kuca na naša vrata i lažno nam predstavlja život ljepšim i boljim, zapravo nas otuđuje, izolira i, u konačnici, učini usamljenim i nesretnim.

Zajedno je lakše

Zato su ovakvi susreti prigoda da se radujemo, divimo i učimo. Najveće blago koje čovjek posjeduje, a koje mu je Gospodin darovao, jest život te, ako tu nismo uspjeli, svako bogatstvo i moć neće nam pomoći da smislenije živimo. Završila bih riječima: upamtimo, zajedno je lakše. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.