23. filmska revija

Gledatelji će moći uživati u skoro svim filmskim žanrovima, od drame, mjuzikla, pa do horora

Gledatelji će moći uživati u skoro svim filmskim žanrovima, od drame, mjuzikla, pa do horora
31.08.2018.
u 14:13
Pogledaj originalni članak

Prvi vikend u rujnu, prema tradiciji, otvara nam vrata popularnog filmskog festivala u Orašju. Grad je već obukao festivalsko ruho, a plakati s repertoarom ovogodišnjih projekcija pozivaju građane na još jedan filmski doživljaj. Ovogodišnji, 23. Dani hrvatskoga filma, koji se održavaju uz visoko pokroviteljstvo hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i supokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović te Općine Orašje, počinju sutra, 1. rujna. Na svečanom otvorenju ovog najvećeg i najpoznatijeg filmskog festivala u okruženju u kinodvorani se od 20 sati očekuje, kao i do sada, veliki broj glumaca, redatelja i osoba iz svijeta filma, brojni dužnosnici iz BiH i Hrvatske, prijatelji festivala, Orašja i glumca Ive Gregurevića, inicijatora ovog najvećeg kulturnog događaja u Posavskoj županiji. Manifestaciju će, po tradiciji, otvorenom proglasiti načelnik općine Orašje Stanko Vincetić. Ovogodišnje, 23. izdanje Dana hrvatskoga filma u Orašju donosi nam osam filmova, od kojih je šest iz Hrvatske te po jedan iz Srbije i BiH.

Reviju otvara generacijski film “Za ona dobra stara vremena” oca i sina redatelja i scenarista Eduarda i Dominika Galića. Riječ je o nostalgičnoj priči ispremreženoj novovalnom glazbom, posebice pjesmama Prljavog kazališta i Filma.

Mala Pula

U nedjelju je na programu srpski mjuzikl “Na lepom plavom Dunavu” redatelja Darka Bajića. Zbog čega je ovaj film iz 2008. godine uvršten u program, nije nam poznato, ali priču o brodu kao metafori Europe svakako treba pogledati.

Na ovogodišnjoj filmskoj reviji u Orašju bit će prikazana i dva najnagrađenija filma iz Pule, s po pet Arena. Prvi je “Osmi povjerenik” Ivana Salaja, temeljen na istoimenom bestseleru Renata Baretića. Za drugi film “Comic Sans”, koji je osvojio pet Zlatnih Arena, Nevio Marasović nagrađen je za režiju, Nataša Janjić za najbolju sporednu žensku ulogu, Janko Popović Volarić za najbolju glavnu mušku ulogu, Tomislav Pavlić za montažu te Julije Zornik za oblikovanje zvuka. Oraška publika imat će prigodu vidjeti i prvi hrvatski horor-film “Egzorcizam” u režiji Dalibora Matanića. Film, koji je već pobrao međunarodne nagrade, temeljen je na istinitom događaju, a govori o djevojci opsjednutoj Sotonom. Kako preživjeti životnu situaciju u kojoj o niti visi budućnost jedne obitelji, glavna je tema filma “Dom” redatelja Darija Pleića, koji je na programu 5. rujna. Mladi neimenovani bračni par našao se u situaciji u kojoj se mora iseliti iz stana ili odlučno dočekati policiju da ih nemilosrdno deložira s malim djetetom u rukama. Drama/omnibus sastavljena od tri filma “Duboki rezovi” na programu je 7. rujna. Dosad najraznovrsniju filmsku ponudu oraška filmska revija zaokružuje hit-filmom “Žaba” redatelja Elmira Jukića s Emirom Hadžihafizbegovićem u glavnoj ulozi. Ova drama o ratnom veteranu u Puli je nagrađena s tri značajna priznanja, od koja je jedno za režiju.

“Filmski zlatnik”

Sve projekcije su od 20 sati, uz besplatan ulaz. Nakon projekcije svake večeri nas očekuju fešte “bez ambrele”, točnije druženja do zore pod vedrim nebom. Iako Dani hrvatskog filma u Orašju nemaju natjecateljski karakter, na njemu se ipak dodjeljuju priznanja za doprinos u razvitku hrvatskoga filma. “Filmski zlatnik” u postolju od višestoljetnog drva abonosa ove će godine od Ive Gregurevića primiti glumice Dubravka Ostojić, Ankica Dobrić i Perica Martinović. Dani hrvatskog filma mogu se pratiti i na Instagramu te na stranici na Facebooku #danihrvatskogfilmaorasje. Generalni medijski pokrovitelj je Večernji list

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.