Nominacije

Film "Muškarci ne plaču" bh. kandidat za Oscara

Film "Muškarci ne plaču" bh. kandidat za Oscara
17.08.2017.
u 14:53
Pogledaj originalni članak

Film "Muškarci ne plaču" režisera Alena Drljevića je bh. kandidat za nagradu Oscar. Udruženje filmskih radnika BiH, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo i Fondacije za kinematografiju organiziralo je izbor ovogodišnjeg bh. kandidata za nagradu Oscar Američke filmske akademije. Glasovanjem je odabran kandidat, a to je film Muškarci ne plaču Alena Drljevića, piše Radiosarajevo.ba. 

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a svečanost dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tijekom godine u SAD-u.

Film je svjetsku premijeru imao ove godine na Internacionalnom filmskom festival Karlovy Vary, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Europa Cinemas Label. Film je uspješno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu Natjecateljskog programa, a bit će distribuiran u kinima u Bosni i Hercegovini u rujnu ove godine.

U ovom filmskom ostvarenju igraju: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Đuričić i Izudin Bajrović, autori scenarija su Alen Drljević i Zoran Solomun, a producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić. Montažu potpisuje Vladimir Gojun, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.