Ljubuški

Film “Huda jama - strogo čuvana tajna”

Film “Huda jama - strogo čuvana tajna”
04.12.2016.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

U organizaciji Hrvatskoga kulturnog društva Napredak, Podružnica Ljubuški, i Općine Ljubuški, dokumentarni film Romana Leljaka “Huda jama - strogo čuvana tajna” bit će prikazan u Ljubuškom.

Prikazivanje će biti upriličeno u utorak, 6. prosinca, u svadbenom salonu “Antonela” s početkom u 19 sati. Nazočnima će se obratiti Roman Leljak, autor, Bruna Esih, zastupnica u Saboru Republike Hrvatske i Zlatko Hasanbegović, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske.

Film je snimljen prema predlošku istoimene knjige Romana Leljaka i govori o stradanju hrvatskih, slovenskih i austrijskih civila koje su bez suđenja zvjerski mučili i pogubili komunisti 1945. godine, nekoliko tjedana nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Slovenski istražitelj i publicist Roman Leljak kaže da je njegova knjiga “Huda jama – strogo čuvana tajna” otvorila posebno pitanje poslijeratnih žrtava te kako je Huda jama jedan od dosad najstrašnijih zločina. Ovo je samo jedno od mjesta na kojima se nalaze žrtve poslijeratnih masovnih ubojstava.

U Hudoj jami slovensko je državno povjerenstvo do kraja 2009. godine pronašlo posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su, po pretpostavci, živi zakopani.

Kasnije se pokazalo kako je broj žrtava puno veći, čak nekoliko tisuća. - Svojom nazočnošću odajmo počast svim žrtvama na dostojanstven način, u skrušenoj molitvi s nadom da se ovakvi zločini nikada više ne ponove, stoji u obavijesti i pozivu organizatora na projekciju filma “Huda jama - strogo čuvana tajna”. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.