Završeni ‘Dani Rame’

‘Donijeli ste u ovaj prostor kulturu i obogatili Slavoniju’

‘Donijeli ste u ovaj prostor kulturu i obogatili Slavoniju’
24.07.2017.
u 11:15
Pogledaj originalni članak

U Gradskom muzeju u Pleternici završen je petodnevni program proslave desetogodišnjice postojanja Zavičajnog KUD-a Rama iz Pleternice. Desetljeće je to truda, rada i ljubavi uloženih u očuvanje etno zavičajne baštine, godine kada je društvo nastojalo postati prepoznatljivo u kraju u koji su se doseljavali Ramci iz BiH, pa potom godine kada su postali neizostavni dio etno-priče Slavonije kao ravnopravni sudionici vremena i prostora. Svojim radom KUD ostavlja budućim naraštajima škrinju s blagom skupljanu tijekom godina te priču o gostovanjima, manifestacijama, običajima, nošnjama i ljudima, a dio tog neprocjenjivog blaga predstavljen je brižno i u prostoru požeškog muzeja.
Prigodnim riječima izložbu je otvorio požeški gradonačelnik Darko Puljašić.
- Imamo bogatu povijest koju ne moramo izmišljati, trebamo je prenositi i čuvati kako to čine i naši Ramci te učiti sve, posebice najmlađe, tko smo, što smo, od kuda dolazimo i znati, posebice mi političari, kamo idemo - rekao je gradonačelnik Puljašić.
Uz požeškog gradonačelnika, svečanom početku višednevne muzejske ramske priče prisustvovali su i zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.
- Sve vas ovdje gledajući, kao i film “Ramci negdje drugdje”, ali i slušajuću presjek rada udruge mogu reći da smo svi mi na ove prostore odnekud došli. Sastali smo se ovdje bez obzira na to odakle dolazimo i stvorili smo zajedništvo te ljubav kraja koji nosimo u svom srcu. Nikada nas ne smije dijeliti prostor iz kojeg dolazimo. Donijeli ste u ovaj prostor kulturu i ljubav te time obogatili Slavoniju. Svi zajedno možemo graditi ovu prelijepu Slavoniju i Hrvatsku. Trebamo ljubav dati mjestu u kojem živimo i sjećati se odakle dolazimo. Samo na taj način možemo opstati. Mi smo rijetki, mi smo jedan narod koji ima dvije domovine. Bosna i Hercegovina je domovina i hrvatskog naroda - rekao je župan Tomašević.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.