u Galeriju Aluminij

Adin Hebib stiže u rodni Mostar

06.07.2017.
u 11:11
Pogledaj originalni članak

Jedno od najzvučnijih imena bh. slikarstva današnjice, ekspresionist čija djela krase prestižne svjetske galerije, kao i domove nekih od najutjecajnijih državnika Europe, Azije i Amerike, Mostarac Adin Hebib, u rodnomu će gradu izlagati nakon punih 15 godina. Galerija Aluminij ugostit će njegov izvanredan likovni postav, uokviren pod imenom Most kao život, a riječ je o izboru iz dva posebno vrijedna ciklusa: Most i Bog ne daje križ onomu tko ga ne može nositi. Svečano je otvorenje uglavljeno za četvrtak, 13. srpnja, s početkom u 19 sati, priopćeno je iz Aluminija. 

- Ciklus nadahnut mostarskim Starim mostom i ciklus koji svoju priču crpi iz snažnih poruka svetih pisama Biblije i Kur'ana, satkanih u znamen križa koji je iskušenjem i putom iskupljenja, izvrsna je Adinova povratnička izložba u rodnomu gradu. Autoru je do ovoga pothvata osjetno jako stalo, a Galeriju Aluminij ciljano je odabrao za prostor u kojemu će izići pred svoje sugrađane, što nam služi na osobitu čast. Ovo je izložba o kojoj će se dugo pričati, organizacijski i sigurnosno izrazito zahtjevna, s djelima čija pojedinačna vrijednost doseže i na desetke tisuća eura. Svakako će postavom dominirati veliko platno križa, optočeno zlatnim listićima, koje je dosad samo jednom bilo izloženo u Hrvatskoj, a u BiH će tek kod nas doživjeti svoj premijerni izlazak pred publiku – ističe Darko Juka, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija.

U pratnji oca, u Aluminijevoj će se galeriji Mostarcima predstaviti i Mia Hebib, svojim unikatnim nakitom koji dizajnira u New Yorku (SAD), a koji je krasio i naslovnicu Voguea. Hebib, prepoznatljiv po nadimku Slikar kojim ga je ovjenčao legendarni Davorin Popović, u Mostar dolazi nakon velike izložbe u Skoplju (Makedonija), a nakon Galerije Aluminij, sa svojim djelima putuje u Zadar (Hrvatska) i u Podgoricu (Crna Gora). On kist u ruci drži po deset sati dnevno i principijelno, osim katkad u grafici, ne koristi crnu boju.

- Edo Murtić mi je rekao, a mislim da je sto posto u pravu, kako je poslije 60. godine umjetnik sazreo, kako tada ima snage i hrabrosti likovno i intelektualno napraviti ono što hoće. Mislim da sam u toj etapi i zato se izdižem iz prljavštine koja nas okružuje od rata na ovamo, iz prljavštine koja nam zatvara galerije i muzeje, koja banalizira umjetnost. Zato me i toliko raduje, ali i straši, ovaj povratak Mostaru, mojim ljudima, mojemu Mostu, mojemu životnom križu… Zato i Galerija Aluminij, koja je istinskim otklonom od ovoga što me živcira i razbjesni… – izravan je osebujni Heba, s cigaretom među prstima s kojih vrište lakirani nokti u svim duginim bojama koje, kao i s njegovih slika, oduzimaju dah dinamikom i primjenom.

Njegove slike pršte koloritom, a on svaki motiv promatra drukčije i u svakomu ciklusu iznova pridobiva publiku upravo tom energijom koja uvijek nudi i novo iznenađenje. Bošnjak rođenjem, agnostik opredjeljenjem, a tako moćan križ u likovnomu izričaju…

- Ja sam uronio u tu priču u jednoj crkvi iz 14. stoljeća u Kastvu (Hrvatska), gdje sam radio izložbu, a fratri mi dopustili napraviti portal. Gostujuća talijanska publika bila je uvjerena kako je riječ o izvornomu dijelu te drevne crkve. Temu križa, kao znamena iskušenja kojeg nam Bog daje, znajući koliki križ možemo po(d)nijeti, nastavio sam razrađivati, a za ovo moćno sam platno, koje prvi put izlažem u BiH, angažirao sarajevskoga majstora koji mi je pomogao zaigrati se s 24-karatnim zlatom. To je slika od koje se ne ću rastati, ona ostaje u obitelji, s mojom djecom. Ona je mojom istinom prema životu, ona je sublimacijom moje ekspresivne podsvijesti i mojega odnosa prema svijetu. Tako je i s mostom, jer nije to samo moj Stari most, to je priča o svim mostovima, o prijateljstvima, ljubavima i susretima... – završava Hebib, pozivajući ljubitelje likovnosti na otvorenje koje će biti pravim gradskim ljetnim spektaklom.

Inače, Adin je Hebib rođen 1955. u Mostaru. Školovao se u Mostaru i u Beogradu (Srbija), a izobrazbu završio u Parizu (Francuska), u klasi prof. Borisa Cikalovskoga, kod kojega je specijalizirao ekspresionizam. Dobitnikom je niza međunarodnih nagrada, s gotovo 50 priređenih samostalnih i na desetke skupnih izložbi diljem svijeta. Mia Hebib, rođena u BiH i odrasla u Hrvatskoj, školovala se u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a od 1996. godine živi i stvara u SAD-u, gdje je diplomirala na Savannah College of Art and Design, na odjelu dizajna metala i nakita. U New Yorku se profilirala u prepoznatljivu dizajnericu nakita, na ponos oca koju ju redovito ugošćuje na svojim izložbama.

Postav Most kao život u Galeriji Aluminij ostat će, pod primjerenim mjerama osiguranja, dostupnim za besplatno razgledanje sve do 5. kolovoza, priopćeno je iz Aluminija. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.