ODLUKA

Kućanstvima i Aluminiju Mostar cijena struje ostaje ista

Foto: VL FOTO
Kućanstvima i Aluminiju Mostar cijena struje ostaje ista
22.07.2010.
u 07:35
Iako kućanstvima i velikim potrošačima, poput mostarskog Aluminija, cijena struje ostaje ista, ovom odlukom će prvenstveno biti zadovoljni mali i srednji poduzetnici jer su dobili sniženje cijena stgruje
Pogledaj originalni članak

Malim i srednjim poduzećima, kao i svim drugim kategorijama potrošača, osim kućanstava i velikih potrošača, od početka kolovoza bit će jeftinija električna energija. Naime, jučer je FERK donio odluku o tarifnim stavovima za sve kategorije potrošača u postupku koji je pokrenut za Elektroprivredu HZ HB.

Zadovoljni poduzetnici

Iako kućanstvima i velikim potrošačima, poput mostarskog Aluminija, cijena struje ostaje ista, ovom odlukom će prvenstveno biti zadovoljni mali i srednji poduzetnici, odnosno kategorija kupaca koji električnu energiju preuzimaju u naponu od 35 i 10 kV. Naime, u kategoriji kupaca koji električnu energiju preuzimaju u naponu od 35 kV cijena struje smanjena je za 10 posto, a u kategorji kupaca koji električnu energiju preuzimaju u naponu od 10 kV cijena je smanjena za 5 posto. U kategoriji od 0,4 kV (osim kućanstava, javne rasvjete i kupaca izravno priključenih na mrežu) cijena struje smanjena je oko tri posto. Predsjedatelj FERK-a Zdenko Šimunović ističe da će ova odluka svakako pomoći poduzetnicima koji su u vremenu recesije izloženi lošijem poslovanju. Smatra da ova odluka neće dovesti u pitanje poslovanje EP-a HZHB, jer, ukupno gledano, smanjenje iznosi oko jedan posto, pa to EP-u neće predstavljati preveliko smanjenje prihoda.

Kako su donijeli odluku

Šimunović je kazao da su, u odnosu na ono što su predložili voditelji postupka, članovi FERK-a donijeli odluku po kojoj su ti prihodi ukupno gledano manji za 8 milijuna. No, u odnosu na prihode koje je tražila sama Elektroprivreda umanjenje je veće od 20 mil. KM. Podsjećamo, FERK je još početkom studenoga 2009. pokrenuo tarifni postupak za EP HZHB, u samo jednoj kategoriji, da bi se postupak, nakon što je Elektroprivreda dostavila podatke, proširio na sve kategorije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.