Intervju

Kroz Ustavne promjene ili reformu FBiH riješiti hrvatske frustracije

Kroz Ustavne promjene ili reformu FBiH riješiti hrvatske frustracije
24.09.2012.
u 09:12
Planovi OHR-a: 
Cilj nam je do studenoga postići dogovor o Statutu grada Mostara
Pogledaj originalni članak

U današnjem tiskanom izdanju Večernji list donosi intervju sa zamjenikom visokog predstavnika u BiH, Roderickom Mooreom. U nastavku donosimo dio pitanja o kojima je razgovarao sa našim novinarom.

Ured visokog međunarodnog predstavnika mjesecima se povukao u sjenu propuštajući reagirati čak i na ‘teža kršenja Daytonskog sporazuma’ ako se uzmu u obzir kriteriji nekadašnjih kazni ovdašnjeg političkog svetog pisma. To je dio strategije koje se drži i zamjenik visokog predstavnika američki diplomat Roderick Moore koji je ipak nakon opaske da sam tjedan dana ranije snimio intervju na isti uređaj s Miloradom Dodikom, uz osmijeh, poručio da pripazim da se ne pomiješaju ove dvije snimke.

Zašto je OHR jedno duže vrijeme, rekao bih, u stanju hibernacije?

Dosta nas ljudi doista pita što je s OHR-om, postoji jako puno izazova s kojima se suočava ova zemlja. Zašto se OHR ne oglašava? Razumijem razmišljanja tih ljudi, s obzirom na ulogu koju je OHR imao dugi niz godina. Ali, mi to radimo namjerno i s ciljem. A cilj je da se shvati kako OHR ne namjerava ovdje ostati zauvijek. Želimo da domaći političari, domaći akteri preuzmu odgovornost za donošenje odluka. To je strateško opredjeljenje međunarodne zajednice u kojoj OHR igra ključnu ulogu da napravimo korak natrag. Ova zemlja želi se približiti u EU i NATO-u. Ovo je 21. stoljeće i ovo je Europa. Krajnje je vrijeme da domaći akteri preuzmu stvari u svoje ruke. 
•

Znači li to da se OHR sada ustručava ili više nema snage poduzimati potrebne poteze?

To ne znači da mi nemamo mogućnosti. Dapače. Ali, sada preferiramo da domaći političari budu ti koji rade svoj posao. Posebno se nastojimo u ovome predizbornom vremenu držati po strani. Smatramo da nije primjereno da međunarodni predstavnici na bilo koji način utječu na kampanju.

Jesu li domaći političari sada kadri sami voditi državu, s obzirom na jedan ‘ovisnički’ odnos koji je postojao dugi niz godina?

Postavimo to na ovaj način. Ova zemlja želi biti dio Europske unije i NATO-a. Nezamislivo je da ova zemlja bude primljena u ove asocijacije ako nije u stanju sama donositi teške odluke. Tu su jasne obveze i vrijednosti koje dijele zemlje članice. Jedini način da to testiramo jeste upravo da se međunarodna uprava makne u stranu kako bi institucije radile svoj posao.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.