Federacije BiH

Kriza vlasti može biti okončana do početka idućeg mjeseca

Kriza vlasti može biti okončana do početka idućeg mjeseca
03.01.2013.
u 09:30
Sastanci s predstavnicima OHR-a, EU-a i SAD-a počinju već idućeg tjedna
Pogledaj originalni članak

Vrlo brzo će biti poznat rasplet situacije oko rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH. Odvojeni sastanci lidera četiri vladajuće stranke u entitetu s ključnim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH održat će se odmah nakon blagdana.

Prijevremeni izbori

Na tim sastancima tražit će se potpora i razumijevanje za poteze koje „četvorka“ kani poduzeti već sredinom siječnja. Američki veleposlanik Patrick Moon, visoki predstavnik Valentin Inzko i posebni predstavnik EU-a Peter Sorensen, prvi će čuti plan parlamentarne većine za konačnu rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH. Sve je jasnije da je uz organiziranje prijevremenih izbora, izglasavanje nepovjerenja jedina realna opcija za okončanje institucionalne krize u Federaciji. Živko Budimir već je poručio da će iskoristiti sve raspoložive mehanizme kako bi zadržao status quo i svoju poziciju u vlasti, što znači da će maksimalno opstruirati imenovanje nove vlade, ako natpolovična većina u oba parlamentarna doma izglasa nepovjerenje aktualnoj Vladi. Opstrukcijama prijeti i SDA i to na način da će uz pomoć odmetnika iz SDP-a u Klubu Bošnjaka u Domu naroda potegnuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa prilikom izjašnjavanja o smjeni Vlade.

Ustavni sud FBiH

Upravo tu je značaj međunarodne zajednice i njezinih predstavnika u BiH s kojima će lideri parlamentarne većine razgovarati idućeg tjedna. Od njih ovisi hoće li se dopustiti zlouporaba ustavnih odredbi, odnosno kupovina vremena za ostanak u institucijama vlasti. U slučaju inertnosti međunarodne zajednice agoniju će morati prekinuti Ustavni sud FBiH, koji je u vrlo nezavidnoj poziciji, jer radi na ivici kvoruma. Kako se neslužbeno doznaje u strankama koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, sjednice oba doma entitetskog parlamenta na kojima će se glasovati o nepovjerenju Vladi bit će zakazane sredinom siječnja. Ako SDA ne osigura dvotrećinsku većinu u Klubu Bošnjaka za pozivanje na vitalni nacionalni interes, zbog čega bi odluka o smjeni Vlade automatski bila proslijeđena Ustavnom sudu FBiH, na scenu će stupiti Živko Budimir. Njegovi suradnici tvrde da će svoj plan opstrukcije Budimir graditi na neprihvaćanju ponovnog imenovanja Nermina Nikšića za mandatara. Jahat će, kažu, na priči kako za premijera ne može biti imenovana osoba kojoj je Parlament već jednom uskratio povjerenje.

Ako bude pasivno promatrala ove opstrukcije, bit će jasno da međunarodnoj zajednici i nije stalo da Federacija, a time i BiH, normalno funkcionira.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar bucalo
bucalo
23:42 03.01.2013.

ako nije tako ne makli se mi sa ove fotelje