Troškovi

Konačna cijena izgradnje zatvora će iznositi 77 milijuna maraka

Konačna cijena izgradnje zatvora će iznositi 77 milijuna maraka
18.01.2013.
u 10:25
Očekuje se kako će uskoro biti odobrena građevinska dozvola
Pogledaj originalni članak

Projekt izgradnje državnog zatvora jedan je od značajnijih projekata čijoj je realizaciji Bosna i Hercegovina pristupila u posljednjih deset godina. Važnost realizacije ovog projekta treba promatrati u kontekstu reforme pravosudnog sustava BiH, što uključuje i reformu sustava izvršenja kaznenih sankcija, a posebice u kontekstu prilagođavanja domaćeg pravosudnog sustava najboljim europskim praksama, što je obveza BiH prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

- Bosna i Hercegovina je 2011. godine ratificirala okvirni financijski sporazum između Razvojne banke Vijeća Europe i BiH, čime je preuzela određena prava i obveze. Sukladno tome, kredit Razvojne banke glavni je izvor financiranja - poručili su iz Ministarstva pravosuđa BiH.

Rast troškova

Kako se konstantno pojavljuju špekulacije o rastu troškova izgradnje državnog zatvora, nužno je razjasniti nejasnoće koje su u zadnje vrijeme sve češće. Naime, već duže vremenske razdoblje postoji potreba za izgradnjom zatvora, pa se pristupilo izradi projekta i procjeni visine sredstava potrebnih za realizaciju istog. Prvobitnim projektom procijenjeno je da bi troškovi izgradnje zatvora trebali iznositi oko 30 milijuna KM. Međutim, nakon analize, takav projekt je odbačen, s obzirom da nije zadovoljavao europske standarde, što je bio jedan od uvjeta za dobivanje kredita. S obzirom da BiH nije u mogućnosti isfinancirati ovakav projekt iz proračunskih sredstava, pristupilo se izradi projekta koji će biti usuglašen s Europskim zatvorskim pravilima, kako bi se mogao zatražiti i dobiti odgovarajući kredit. Troškovi gradnje prema novom projektu, koji je usuglašen s europskim zatvorskim pravilima, procijenjeni su na oko 77 milijuna KM, ali treba istaći da se ne radi o porastu troškova izgradnje istog objekta, nego o izgradnji potpuno novog projekta u koji su sada uključeni troškovi izgradnje pristupnog puta, izgradnja sigurnosnih sustava visoke razine, normalizacije zatvorskog života, pojačanih mjera energetske efikasnosti, kao i drugi troškovi koji su nužni za izgradnju objekta visoke sigurnosti.

Suradnja s donatorima

Jedna od obveza koju je BiH preuzela potpisivanjem financijskog sporazuma, a Ministarstvo pravosuđa BiH izvršava je i uspostava i funkcioniranje jedinice za provedbu projekta. Na čelu jedinice je Zoran Bašić, a njegov rad, kao i rad jedinice u cjelini, nadziru Upravni odbor i Nadzorni odbor koje čine predstavnici državnog ministarstva pravosuđa te financija i trezora, kao i entitetskih ministarstava pravosuđa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.