Kongres

Komšić: Nije pametno odricati se svoje dijaspore

Foto: Zvonimir Čorić
Komšić: Nije pametno odricati se svoje dijaspore
23.05.2010.
u 08:05
- Ne pristajem na to da oko 1,300.000 bh. građana koji se nalaze u dijaspori budu izostavljeni iz izbornih aktivnosti, naglasio je Komšić
Pogledaj originalni članak

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić na petom kongresu Svjetskog saveza dijaspore BiH poručio je kako nije pametna politika za BiH odricati se svojih ljudi u dijaspori. - Mi se sve više trudimo te ljude udaljiti od BiH i uzeti im mogućnost da se i oni pitaju za događanja u zemlji. To nije pragmatično za BiH, posebice iz razloga što se naša dijaspora prilično dobro snašla u zemljama u kojima žive, ocijenio je Komšić.

Istaknuo je kako i izmjene Izbornog zakona BiH također ne idu na ruku bh. dijaspori i dodatno je destimuliraju da glasa. Dijaspora je tražila da bude jedna izborna jedinica kako bi joj se omogućio izravan prolaz u zakonodavno tijelo, što im Izborni zakon onemogućava. Konstatirajući da su predstojeći opći izbor u listopadu presudni za budućnost Bosne i Hercegovine, Komšić je poručio dijaspori da ozbiljno i savjesno razmisli o svojoj ulozi i iskoristi glasačko pravo birajući one koji će se dostojno boriti za interese BiH i budućih naraštaja.

- Ne pristajem na to da oko 1,300.000 bh. građana koji se nalaze u dijaspori budu izostavljeni iz izbornih aktivnosti, naglasio je Komšić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar mliniški
mliniški
15:31 23.05.2010.

Ovaj gospodin govori o pravoj dijaspori a to su bosanci izseljeni iz svoje države u neku drugu državu. A kad su se hercegovci izselili iz Hrvatske u bosnu ???

OZ
ozujsko
10:34 24.05.2010.

gos.Komsicu,tih tvojih 1,300.000 tisuca Hrvata koji zive u \"dijaspori\", a do rata su zivili u BiH,ni su Hrvati niti su Hrvatska dijaspora,oni su zitelji(Katolicke vjeroispovjesti) BiH-ne,i zato nemoj da pricas i pises gluposti,jer da je tako i Turska \"dijaspora\",iz BiH,a ima ih mnogo s Turskim Drzavljanstvom,isli bih da glasaju na Turskim izborima,ali mi znamo da si ti Komsicu Bosanac,pa te donekle i razumijemo.

Avatar condor
condor
11:58 24.05.2010.

Gospodine Komšiću, najbolje što si iznio u gornjem tekstu, je tvoj navod, citiram: \"naša se je dijaspora prilično dobro snašla u zemljama u kojima žive\". U potpunosti se usulašujem s tobom, no uvjeravam te, kako ćemo nastojati u skorojj budućnosti neutralizirati njihovo snalaženje na račun autohtonog stanovništva