Rekonstrukcija

Kompromis - Denis Bećirović smijenjen, Lagumdžija ostao...

Kompromis - Denis Bećirović smijenjen, Lagumdžija ostao...
24.10.2012.
u 09:05
Pitanje smjene Zlatka Lagumdžije jučer je SNSD skinuo s dnevnog reda i ne zna se kada će i hoće li biti predmet rasprave
Pogledaj originalni članak

Dugo najavljivani scenarij smjena u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o smjeni Denisa Bećirovića, supredsjedatelja Doma, i Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova BiH, dobio je svoj konačni epilog, ali bez smjene lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije.

Pao u drugom krugu

Naime, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer je s 21 glasom protiv smijenio dosadašnjeg supredsjedatelja ovog doma Denisa Bećirovića. Ova točka dnevnog reda zatvorena je bez rasprave, a glasovanje je obavljeno na kraju rasprave po svim točkama koje su bile na dnevnom redu. Prethodno je predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić izvijestio zastupnike da Povjerenstvo Kolegija nije postiglo suglasnost o razrješenju s dužnosti zamjenika supredsjedatelja Denisa Bećirovića. Tako je Bećirović u drugom krugu glasovanja smijenjen uz 14 glasova protiv. Nakon završene sjednice, smijenjeni Bećirović je kazao kako će poštovati odluku Parlamenta. - Ja sam legalist i poštovat ću Ustav i zakon - kazao je Bećirević. Nakon Bećirovićeve smjene, zastupnici su tražili imenovanje novog supredsjedatelja, na što je Božo Ljubić kazao kako će se izbor izvršiti na prvoj idućoj sjednici. No, čini se da je prvi dio sjednice Zastupničkog doma bio zanimljiviji od dijela sjednice u kojem je smijenjen Bećirović. Naime, iako se očekivalo da se na dnevni red uvrsti točka o smjeni Zlatka Lagumdžije, to se nije dogodilo. Premda su se već uoči sjednice naziralo da od smjene SDP-ova lidera neće biti ništa, na što je ukazivala burna noć u zgradi Parlamenta BiH, gdje su duboko u noć trajala usuglašavanja između Klubova SNSD-a i SDS-a.

Burno uoči sjednice

Tako se već na početku sjednice Zastupničkog doma moglo zaključiti da Zlatko Lagumdžija neće tako lako sići s političke scene. Nakon kraće diskusije, razvidno je bilo da u dnevnom redu neće biti točke prema kojoj bi se raspravljalo o Lagumdžijinoj smjeni, a koja je trebala biti uvrštena na inicijativu SNSD-a. Naime, do početka sjednice SNSD je pismeno obavijestio da se o njihovoj inicijativi neće voditi rasprava. Iako se uoči sjednice špekuliralo o navodnom zahtjevu SNSD-a za održavanjem posebne tematske sjednice o Lagumdžijinoj smjeni, ni tog zahtjeva na kraju nije bilo. SDA je inzistirao na raspravi o Lagumdžijinoj smjeni, no točka je skinuta s dnevnog reda. Na tome je inzistirao šef Kluba zastupnika SDA Asim Sarajlić. No, predsjedatelj Doma Božo Ljubić je potom objasnio kako je u Klubu jednoglasno zaključeno da su se stekli uvjeti da se točka o Lagumdžijinoj smjeni skine s dnevnog reda. Iz SNSD-a je stiglo objašnjenje da su oni predlagači za smjenu, ali su potvrdili da povlače inicijativu uz obrazloženje da imaju prvo na to. Ubrzo je postalo jasno da Lagumdžija ostaje, dok je smjena Bećirovića shvaćena kao svojevrstan kompromis.

Pridruživanje SBB-a


Jučer tijekom same sjednice Zastupničkog doma po kuloarima se tiho pričalo o odlasku SDA u oporbu, kada je u pitanju vlast na državnoj razini. Čulo se to i iz redova SDA. Naime, nikako nitko u ovom trenutku ne može točno kazati tko čini parlamentarnu većinu na državnoj razini, špekulira se da je nakon smjena bošnjačkih ministara iz Vijeća ministara BiH, te odustajanja od smjene Zlatka Lagumdžije, SDA već otišao u takozvanu “konstruktivnu” oporbu, a većini bi se trebala pridružiti SBB.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.