Kolumna

Uskrs najveći događaj u povijesti

Easter pilgrimagePilgrims carry a cross on the final leg of the Northern Cross pilgrimage to Holy Island near Berwick-upon-Tweed in Northumberland.Danny Lawson Photo: Press Association/PIXSELL
za pokbih fra Iko Skoko snimio Jozo Pavkovicc
26.03.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

U povijesti čovječanstva bilo je mnogo velikih događaja. Veliki događaji, bilo pozitivni, bilo negativni, utječu na tijek povijesti. Zacijelo ni jedan povijesni događaj nije usmjerio ljudsku povijest kao što je događaj Isusova uskrsnuća. Njegovim uskrsnućem darovan je ljudima novi smisao življenja.

Isus je dva dana prije zadnjeg slavlja Pashe sa svojim učenicima ponovno najavio kako će biti razapet. Jeruzalemski čelnici su okupljeni u vijećnicu i traže način kako ga ukloniti iz naroda. Pronašli su metodu. Najgoru. Nagovorili su jednog njegovog suradnika da ga izda. Juda je pristao izdati ga – prodati - za samo trideset srebrenika.

Prije nego što su ga uhitili, mučili i razapeli, Isus je ustanovio euharistiju, svetu misu. Želi trajno biti nazočan među svojim sljedbenicima. Nakon toga započela je najveća drama, drama Bog-čovjeka. Samoća, prodaja, osuda Velikog vijeća, odricanje i najhrabrijeg učenika apostola Petra, politička osuda, izrugivanje, udaranje po glavi, pljuvanje, nošenje križa, razapinjanje, pogrđivanje i smrt te čuvanje groba. Mislilo se kako će njegovom smrću i s Njim biti sve svršeno. Međutim, dolazi do povijesnog preokreta. Preokreta koji je najsnažnije promijenio povijest svijeta i svake osobe.

U takvoj kobnoj situaciji dvije žene imaju hrabrosti otići na njegov grob. Dvije Marije žele iskazati svoj pijetitet. Na grobu susreću anđela koji ih hrabri i reče što se dogodilo s Isusom Raspetim. Šalje ih učenicima s porukom: Uskrsnuo je. Na povratku i same susreću Uskrslog.

S groba su otrčali i stražari, ali svojim čelnicima. Imaju svoju slabost. Dali su se nagovoriti i potplatiti. Za novac su počeli širiti lažnu informaciju.

Ipak, snažnija je i bila istina, vijest dviju Marija. Njihova vijest je okupila jedanaestoricu raspršenih i strahom ispunjenih Isusovih učenika. Ohrabrili su se. I sami su susreli Uskrslog. Nikakve prijetnje i zastrašivanja nisu ih mogili spriječiti. Ni smrti nije im mogla stati na put. Pošli su naviještati svijetu: život je jači od smrti, ljubav od mržnje, praštanje od osvete... Promijenili su se oni sami, ali malo pomalo i svijet. Neka i nas Uskrs promjeni da iz dana u dan postajemo ljudi koji Uskrs, ne samo naviještaju i o njemu govore, nego ga i žive.

S koliko radosti se pali uskrsna svijeća koja poručuje: Isus je uskrsnuo, Isus živi. Tu radost vjere i nade mi koji vjerujemo u Uskrslog posvjedočimo u svagdašnjem životu, ne samo riječima, nego i djelima. Svim vjernicima koji sutra slave Isusovo uskrsnuće želim sretan i blagoslovljen Uskrs.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.