Kolumna

Radnici više ne moraju trpjeti kao prije. Ni u Hrvatskoj

Radnici više ne moraju trpjeti kao prije. Ni u Hrvatskoj
20.01.2023.
u 16:01
Pogledaj originalni članak

Osobito mlađe generacije ne žele više raditi 40 sati pet dana tjedno kao nekoć. Nestašica radnika u EU ide u prilog radnicima, koji sve glasnije traže bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života i kraći radni tjedan. Svjesni manjka radnika, ali i znanstvene činjenice da je produktivnost veća ako su radnici zadovoljniji, poslodavci im daju ono što žele – četverodnevni radni tjedan.

Mnoge tvrtke u skandinavskim zemljama, Austriji i Velikoj Britaniji su ga i uvele. S istim ili manjim brojem radnih sati, a jednakom plaćom. Mnoge ga testiraju. Prema Euronewsu sindikati diljem Europe pozivaju vlade na provedbu četverodnevnog radnog tjedna. Razgovori o tome potaknuti su pandemijom, pa i radnici i poslodavci razmišljaju o važnosti fleksibilnog radnog mjesta i kraćem radnom tjednu.

I prije pandemije Šesto europsko istraživanje o radnim uvjetima Eurofounda pokazalo je da u razvijenim zemljama EU žive dobro zaštićeni radnici koji u prosjeku rade manje od 40 sati tjedno, dok u tranzicijskim zemljama većinom žive radnici koji rade za niske plaće dulje od 40 sati. U Francuskoj je i prije radni tjedan bio 35 sati, u Danskoj 37, a u Norveškoj i Belgiji 38 sati. U Hrvatskoj se u prosjeku radilo više od 40 sati tjedno.

Dugi radni tjedan od 48 sati loše utječe na zdravlje radnika, dovodi do depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja i srčanih bolesti... No kod nas u sezoni mnogi i dalje traže radnike koji će im raditi po 10 ili 12 sati dnevno, a onda kukaju što nema domaćih radnika koji ne pristaju na robovske uvjete i milostinju od jednog slobodnog dana. Vremena se mijenjaju, radnici imaju izbor pa mogu otići za boljim uvjetima i plaćama te kraćim radnim tjednom. Island ga ima. Između 2015. i 2019. proveli su najveći svjetski pilot-projekt s radnim tjednom od 35 do 36 sati, uz iste plaće. I pokazao se iznimno uspješnim. Belgija je lani prema Euronewsu uvela četverodnevni radni tjedan za radnike koji to žele.

U Austriji radnici traže da se ozakoni izbor između četverodnevnog i petodnevnog radnog tjedna, a idelano radno vrijeme im je 36 sati tjedno. Britanske tvrtke koje su provele probu skraćenog radnog tjedna planiraju ga ostaviti trajno. I Španjolska provodi pilot-projekt. Hrvatska je i prije pandemije bila na dnu EU po neravnoteži između obiteljskog i poslovnog života. Sve ono što su radnici trpjeli prije, više ne moraju. Ni u Hrvatskoj.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.