Kolumna

Najgore će biti završe li MORH i Brodosplit na sudu, a brodovi se ne dovrše

Najgore će biti završe li MORH i Brodosplit na sudu, a brodovi se ne dovrše
30.08.2022.
u 06:50
Pogledaj originalni članak

 Umjesto da ide prema kraju, priča o gradnji serije od pet jednakih obalno-ophodnih brodova (OOB) za HRM, odnosno Obalnu stražu, u splitskom škveru opet se nastavlja. Ugovor je s Brodosplitom potpisan još u prosincu 2014., a gotovo osam godina poslije HRM je dobio samo jedan OOB “Omiš”.

Nakon dovršetka tog prototipa, produljen je ugovor pa su još dva broda trebala biti dovršena 2022., a preostala dva 2023. Gradnja svih četiriju preostalih brodova sada stoji u tzv. BSO-u, gdje se tradicionalno grade plovila “specijalne namjene”, dakle vojni program, a ta tvrtka nije blokirana za razliku od ostatka Brodosplita. No premda je aktivna, zaustavljen je dovršetak brodova jer je, najkraće rečeno, vlasnik brodogradilišta Tomislav Debeljak ostao bez novca, pa i radnici BSO-a sjede kod kuće. Brodovi su u raznim fazama dovršenosti, jedan je pri kraju gradnje, a drugi u manjoj fazi izgrađenosti, prema saznanjima MORH-a.

Vlasnik Brodosplita tvrdi da su brodovi dovršeni od 58 do 86 posto te da su od MORH-a do sada plaćeni ispod tog prosjeka, i to još po cijenama iz 2014., pa je MORH u dugu od oko 120 milijuna kn. U MORH-u tu Debeljakovu računicu ne priznaju, kažu da je sve uredno plaćano, spominju 69 posto, ali ne daju druge podatke jer je “ugovor klasificiran”. Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da će, ako ih škver ne završi, MORH brodove prebaciti i dovršiti drugdje. Na to iz Brodosplita stiže stav da su brodovi “u vlasništvu graditelja pa gradnju nije moguće nastaviti drugdje”.

Navode da je dovršetak moguć ako MORH uplati razliku u cijeni gradnje, uzimajući u obzir poskupljenja. Kako je Banožić već upozorio da će problem prepustiti DORH-u, izgledan je sudski proces. Ministar također tvrdi da su nedovršeni brodovi vlasništvo MORH-a. I što sada učiniti? MORH-u nasušno trebaju ta četiri broda radi zaštite Jadrana.

Debeljaku treba novac da obnovi gradnju. Završi li problem na sudu, brodovi će vjerojatno godinama stajati nedovršeni. Suradnja MORH-a i Brodosplita ionako je završena, tu budućnosti nema, a Debeljak može zaboraviti i gradnju korvete za HRM.

Je li moguće da u MORH-u budu pragmatični, “pregrizu”, nagode se, dobiju brodove, a onda da više nikada ne čuju za ovaj škver? Ili da se godinama sude, a onda s nekim drugim dogovore astronomsku cijenu za dovršetak serije? •  

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.