Kolumna

Nacionalno pitanje Hrvata nužno je rješavati dijalogom radi očuvanja BiH

Nacionalno pitanje Hrvata nužno je rješavati dijalogom radi očuvanja BiH
21.09.2021.
u 10:06
Pogledaj originalni članak

- Zadaća je Akademije, ali i njezine odgovornost, dužnost i obveza istraživati i utvrđivati istinu, tražiti je i u stvarnosti te upozoravati na paradokse, anomalije, slabosti u društvu. S osjećajem gorčine moramo kazati: opće je stanje u kojem se nalazi naša domovina BiH sumorno, a društveno-politički procesi i zbivanja kojima svakodnevno svjedočimo ne pridonose da se u budućnost gleda vedro i s puno nade - zaključak je članova Predsjedništva HAZU-a u BiH sa sjednice na kojoj su razmatrali prilike u BiH s naglaskom na položaj hrvatskog naroda.

Zajednica triju naroda

- Otkud takva besperspektivnost, beznadnost i opće nezadovoljstvo u BiH? Daytonski je sporazum imao podosta manjkavosti, ali je samovoljnim odlukama visokih predstavnika toliko izmijenjen nagore da više nije prepoznatljiv. Izobličen je, ukaljan, obeščašćen, kompromitiran... Pojedini međunarodni predstavnici ponašali su se navijački, lobistički. Pristranim rješenjima protežirali su samo jednu stranu, a Hrvate sustavno i tendenciozno optuživali i sve više obespravljivali, naveli su iz HAZU-a. - Nacionalno pitanje Hrvata kao konstitutivnog naroda nije riješeno. Po svim bitnim parametrima demokracije, Hrvati su u diskriminacijskom položaju i u okovima nepravdi i neistina. Nije ostvarena jednakopravnost ni povratak prognanih. Srbi imaju svoju Republiku, svoju Skupštinu, Vladu, svoje institucije. Bošnjaci u Federaciji imaju punu dominaciju. U Parlamentu i u Vladi preglasavaju Hrvate kad god hoće. Hrvati nemaju institucionalne mehanizme zaštite svoje konstitutivnosti ni svog političkog subjektiviteta. Apsurd je da samo Hrvatima drugi biraju, i to već tri puta, člana Predsjedništva koji je, uz sve to, i korifej antihrvatskog djelovanja, a u svim sredinama s hrvatskom većinom proglašen nepoželjnom osobom. Hrvate se, kakav paradoks, optužuje zato što traže pravo birati sebi legitimne i legalne predstavnike, zato što se bore za istinu i pravdu, za europske demokratske standarde, za euroatlantske integracije. Pred licem međunarodne zajednice promovira se nepravda, raspiruje mržnja, vlada zakon brojnijega, jačega. Kompromitiraju se, devalviraju i odbacuju zapadnoeuropske demokratske stečevine. Mnogi zaboravljaju da je BiH isključivo zajednica triju jednakopravnih konstitutivnih naroda i manjina. Može se uspješno razvijati samo na načelima federalizacije, decentralizacije, jednakopravnosti i legitimne zastupljenosti naroda. Za višenacionalnu zajednicu rješenje ne može biti unitarizacija. U minulom razdoblju dobro smo spoznali totalitarizam, unitarizam, diktaturu, jednoumlje, hegemoniju. Kad su u Jugoslaviji, bivšoj zajedničkoj državi, političari brojnijeg naroda željeli nametnuti unitarizaciju “jedan čovjek, jedan glas” država se raspala, otišla u povijesni nepovrat... - poručili su iz HAZU-a.

Opasnosti unitarizacije

- U traženju odgovora za našu bosanskohercegovačku situaciju nismo našli ni jedno valjano, razložno opravdanje za unitarizaciju, to jest građansku BiH. S druge strane, evidentne su pogubne posljedice majorizacije, dominacije, kao i biranje, nametanje drugom narodu najviših političkih predstavnika. Nerazumnim i nelogičnim postupcima te spoznajnim i etičkim relativizmom i demagoškim podvalama ne može se braniti tzv. građanska opcija, jer namjere su tako prozirne i štetne, opasne za demokraciju i europske standarde, a hrvatski narod vode u potpunu podređenost i obespravljenost. Ovim priopćenjem apeliramo na razboritost, pravednost, miroljubivost, istinitost, pozivamo na dijalog i europske demokratske standarde u rješavanju nacionalnog pitanja Hrvata radi očuvanja BiH. Uvjereni smo kako će svi oni koji BiH ne prisvajaju samo za sebe, nego je vide kao zajedničku domovinu ravnopravnih konstitutivnih naroda i što prije u NATO-u i u Europskoj uniji, podržati naša dobronamjerna nastojanja - navodi se u priopćenju HAZU-a u BiH. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.