SPORAZUM

Koalicija za federalnu jedinicu!

Foto: Braco Selimović
Koalicija za federalnu jedinicu!
13.11.2010.
u 13:29
Povijesno značajan sporazum o ulasku u vlast dva HDZ-a i ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini
Pogledaj originalni članak

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić potpisali su u petak sporazum kojim je utvrđen zajednički nastup ovih dviju hrvatskih stranaka na svim razinama vlasti u ovoj zemlji nakon posljednjih izbora te se inzistira na ustavnoj reformi koja podrazumijeva uspostavu većinske hrvatske federalne jedinice.

Izborna prijevara

Čović i Ljubić su u središnjici HDZ-a 1990, u pratnji stranačkih dužnosnika, predstavili sadržaj sporazuma kazavši pri tome da je poticaj za postizanje ovakvoga sporazuma stigao zbog pokušaja da se Hrvate eliminira iz vlasti prigodom provedbe izbornih rezultata, ali i homogenizacije među Bošnjacima i Srbima ususret predstojećih ustavnih promjena.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić pojasnio je kako je ‘hrvatska pozicija alarmantno ugrožena ustavnim rješenjima iz Daytona i neprincipijelnim promjenama koje su eskalirale na ovim izborima kada je - drugi put - izabran hrvatski predstavnik u Predsjedništvo većinom bošnjačkih glasova i nakon što je za potpredsjednika RS-a izabran velikosrbin’.

Homogenizacija

- To je razlog potrebe okupljanja legitimnih hrvatskih političkih predstavnika oko vrijednosti i načela bitnih nacionalnih pitanja, da se zajednički izborimo za ravnopravnost, kako u teritorijalnom, tako i u institucionalnom smislu, koja će uključivati i federalnu jedinicu s hrvatskom većinom, rekao je Ljubić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako je prije potpisivanja sporazuma dobio potporu i od predstavnika Hrvatske, brojnih međunarodnih dužnosnika, Katoličke crkve za okrupnjavanje hrvatske političke scene.

- Naša suradnja ide na svim razinama u Bosni i Hercegovini i ovim šaljemo poruku svima u BiH, a napose našim biračima - da smo napravili jednu pozitivnu sinergiju koja naš izborni rezultat i zajedništvo na poseban način naglašava, rekao je Čović.

Stranački čelnici odbacili su mogućnost sudjelovanja u sljedećem izbornom procesu kojim bi bilo moguće provesti izbornu prijevaru Hrvata. Pozvali su i ostale hrvatske stranke da se okupe oko ovoga projekta koji u svome temelju ima Kreševsku deklaraciju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.