Nakon niza pokušaja

Ključ u rukama devedesetke

Foto: VL FOTO
Ključ u rukama devedesetke
09.09.2011.
u 14:06
Zadnja uspješno održana sjednica Vijeća bila je u veljači ove godine, a zadnji pokušaj održavanja sjednice Općinskog vijeća zbio se krajem ožujka
Pogledaj originalni članak

Odugovlačenje uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini, koje kasni skoro godinu dana, postalo je uzor i pojedinim županijama, ali i nekim općinama. Tako je, primjerice, općina Grude već osmi mjesec bez Općinskoga vijeća. Naime, zadnja uspješno održana sjednica Vijeća bila je u veljači ove godine, a zadnji pokušaj održavanja sjednice zbio se krajem ožujka, kad se nije mogao usvojiti dnevni red i kada je predsjednik Vijeća podnio ostavku.

Oprečne tvrdnje

Nakon toga do danas nije se složila većina od nužnih 13 vijećnika koji bi izabrali novog predsjednika Vijeća i omogućili njegovo funkcioniranje.

- Ključ rješenja drži pet vijećnika HDZ-a 1990 kojima nudimo koaliciju i pritom im prepuštamo mjesto predsjednika Vijeća. Nadam se da će se oni uskoro dogovoriti oko kandidata za predsjednika Vijeća te na taj način omogućiti nastavak rada Općinskog vijeća, rekao je načelnik Gruda Viktor Marić.

Dok članovi HDZ-a BiH, ali i neki članova HDZ-a 1990 tvrde da je ključ u rukama vijećnika HDZ 1990 te da se oni ne mogu složiti oko izbora predsjednika Općinskog vijeća, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a 1990 iz Gruda tvrdi drukčije.

- To jednostavno nije istina, nitko nam do sada nije nudio mjesto predsjednika Vijeća. To je možda nuđeno pojedincima ili skupinama, ali ne i stranci. Zna se kako se to radi - uputi se pismeni dopis Općinskom odboru, a tada o tomu odlučuje odbor, a nikako pojedinci ili manje skupine. Kada dobijemo takav dopis, tada će odbor sjesti, raspravljati te donijeti odluku o tomu. Dosta je više tih priča o krivcima, očekujemo konkretne poteze, rekao je Mate Brzica, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a 1990 Gruda.

Premda se, nakon sporazuma između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 očekivalo brzo rješavanje svih nesporazuma između tih dviju stranaka, što je trebalo u konačnici biti formiranje vijeća i vlada gdje je to god u moguće postići njihovom koalicijom, to nije išlo baš glatko. Bolje reći, zapinjalo je na mnogim mjestima, pa i samoj Županiji Zapadnohercegovačkoj gdje ove dvije stranke u koaliciji uglavnom mogu imati stabilnu većinu. Tako je bilo i u Grudama.

Općinsko vijeće Gruda broji 25 vijećnika i nakon izbora iz 2008. godine, prema broju glasova HDZ BiH je imao 7 vijećnika, NSRzB – 7 vijećnika, HSP Đapić-Jurišić (danas HSP BiH) 6 vijećnika i HDZ 1990 – 5 vijećnika.

Još i prije konstituiranja Vijeća Marina Tica napušta HSP i prelazi u neovisne vijećnike.

Na prvoj sjednici formira se većina od 13 vijećnika (HDZ BiH - 7, HDZ 1990 – 5 te neovisna vijećnica – 1) i za predsjednika bira kandidata iz HDZ-a BiH. Prvi preokret dogodio se u kolovozu 2010. godine, uoči općih izbora, kada tri vijećnika HDZ-a BiH prelaze u oporbu, priključuju se HSP-u i NSRzB-u te za predsjednika Vijeća biraju kandidata iz HSP-a. No uskoro slijedi i drugi preokret. Tako 30. ožujka 2011. godine dvojica vijećnika iz HDZ-a 1990 uskraćuju podršku dotadašnjem predsjedniku Vijeća i on nakon toga daje ostavku i skupa sa svojim kolegama iz HSP-a napušta vijećnicu. Od tada je općina Grude ostala bez Vijeća.

Očekivalo se brzo rješenje

HDZ BiH je u međuvremenu predložio HDZ-u 1990 novi sporazum po kojemu bi predsjednik Vijeća bio iz njihove stranke i dobio potporu 8 vijećnika HDZ-a BiH (u međuvremenu je Marina Tica pristupila HDZ-u BiH). Premda se očekivalo da je to konačno rješenje, posebno nakon uspješno provedene uspostave koalicijskog sporazuma dva HDZ-a na razini županije. - Prema sadašnjem stanju, ne vjerujem da se nas petero može složiti o imenu predsjednika Vijeća. Dok smo nas trojica ozbiljno shvatili koaliciju dva HDZ-a, dva vijećnika su ostala privržena opciji HSP-a te ne vjerujem u brzo rješenje, da ne kažem nikako, tvrdi Mladen Leko, vijećnik iz HDZ-a 1990.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.