Kratko osvježenje

Kiša koja je pala će podmladiti biljke

Kiša koja je pala će podmladiti biljke
07.09.2012.
u 10:30
Ove godine su plodovi izostali, stoka je nastradala, požari su uništili vegetaciju
Pogledaj originalni članak

Žedna zemlja napokon je dočekala dugo željenu kišu. Količina i nije toliko značajna, ali sasvim je sigurno pomogla u gašenju požara. Prema riječima Samira Agića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje, situacija je kudikamo bolja nego prethodnih dana.

Ugašeni požari

- Većina požara je ugašena ili je pod kontrolom vatrogasnih jedinica. U prijepodnevnim satima, iako imamo na raspolaganju četiri letjelice, tri helikoptera Oružanih snaga BiH i helikopter Republike Turske, nijedan nije upućen na teren, kazao je jučer Agić.

Potvrdu o situaciji na požarištima smo dobili i od Pere Pavlovića, glasnogovornika Vlade HNŽ-a koji nam je kazao da je kiše bilo, osobito u sjevernom dijelu HNŽ-a, te da su požari u Prozor - Rami, Jablanici i Konjicu ugašeni. - Još uvijek postoji mogućnost da se požari na nekim mjestima reaktiviraju, ali ljudi na terenu čine sve da se to ne dogodi, kazao je Pavlović dodavši kako će zatražiti pomoć iz zraka, osobito ako se reaktiviraju u višim područjima Rujišta, Prenja i Bokševice. Ipak, kiša je bila nedovoljna za poljoprivredu koja je ove godine pretrpjela sušnu godinu. Kako nam je kazao Mario Leko, iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, suša je uzela danak i uzrokovala sušenje voćaka ili primjerice uvenuće trsa vinove loze. Kazao je i kako puno znači opterećenje trsa. - U nas se sve mjeri u kategorijama kvantiteta, a manje se pozornosti polaže u kvalitetu, pogotovo u sušnom razdoblju, kazao je Leko dodavši kako je trebalo uzeti škare i smanjiti prinos kako bi se spasila loza. Kod voćaka je pak nešto drugo jer imaju veće zahtjeve, te gdje nema vode neće biti ni plodova.

Previše sušno razdoblje

Također, kazao nam je kako je generalno previše dugo trajalo sušno razdoblje, gdje nije padala kiša. - Zadnja jača kiša na području Mostara i Čitluka pala je 26. srpnja, gdje je palo oko 20 l, kazao je Leko dodavši kako je prije toga jača kiša bila tek 24. lipnja. Temperature su bile visoke, kako po danu tako i noću, što je uzrokovalo sušenje plodova, ili plodova pak nije bilo. - Ovo što je sada palo nije značajno. Ono će eventualno osvježiti biljku i pomladit će je, kazao je Leko. Prema svemu sudeći i nekim dugoročnijim prognozama, ni rujan neće biti povoljan za poljoprivrednike. Pred nama je sunčani vikend, koji će donijeti obilje sunca. Također, temperature će ponovno biti u laganom porastu, stoga će mnogi htjeti iskoristiti rujansko ljeto za odmor na moru ili uživanje u prirodi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.