UNATOČ OBEĆANJIMA

Kardinala deložiraju iz stana u Sarajevu 26. svibnja u 11 sati

Foto: Zvonimir Ćorić
Kardinala deložiraju iz stana u Sarajevu 26. svibnja u 11 sati
22.04.2011.
u 10:05
Sud u Sarajevu je pripremio novi udar. Vlasti obećale da neće biti deložacije iz rezidencije, a ona već i zakazana
Pogledaj originalni članak

Iako se mislilo da je slučaj vezan za stan koji se nalazi u zgradi Vrhbosanske nadbiskupije riješen, kardinal Vinko Puljić dobio je novu obavijest od suda.

Deložacija iz rezidencije

Riječ je o rješenju prema kojem bi trebao biti deložiran 26. svibnja u 11 sati. Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić 17. studenoga trebao je biti deložiran iz vlastite rezidencije, no, tada su vlasti u Sarajevu obećale kako će problem biti riješen te da nema govora o kardinalovoj deložaciji. Iako je Vrhbosanska nadbiskupija vlasnik zgrade na adresi Kaptol 7, dio prostorija u kojima boravi kardinal Puljić odlukom suda je dodijeljen porodici pokojnog Fadila Smajovića. No, kako je u međuvremenu Vlada FBiH dodijelila stan Smajovićima u naselju Grbavica, smatralo se da je ovaj slučaj riješen. Zgrada u Kaptolu 7 sjedište je Vrhbosanske nadbiskupije od 1885. Nakon Drugog svjetskog rata, kada je najveći dio imovine Katoličke crkve nacionaliziran, tadašnje su vlasti pristale izuzeti od ovog postupka sjedište Vrhbosanske nadbiskupije, ali su početkom šezdesetih pribjegle lokalnoj samoupravi. Narodni odbor Općine Centar odlučio je od svećeničkih soba napraviti stanove, ostavljajući dio zgrade nadbiskupu i kanonicima. Vremenom su stanovi iseljavani jer stanari nisu mogli steći stanarsko pravo, a ostao je samo Fadil Smajović, u čije su motive stanovanja u Nadbiskupiji i sumnjali. Da je bilo razloga, ispostavilo se 1993., kada je Vlada grada Sarajeva obavijestila Nadbiskupiju da se može vratiti u napuštene prostorije, u kojima su imali što i vidjeti: aparate za prisluškivanje, radioprijenosnike, mikrofone i ostalu opremu namijenjenu špijuniranju Nadbiskupije. Nakon rata, Fadil Smajović od Općinskog suda potražuje stanarsko pravo koje i dobiva njegova supruga nakon njegove smrti 2005. Tijekom sudskog procesa ispostavilo se da su supružnici Smajović bili obavještajci Udbe, no ni oprema za špijuniranje, ni dokumenti, nisu bili dovoljni za osporavanje. Nije bio dovoljan ni podatak da zgrada nije nacionalizirana, već da je vlasništvo Katoličke crkve.

Nije prošla nagodba

U Županijskom sudu Sarajevo to su ostavili da se rješava po Zakonu o restituciji. Vrhbosanska nadbiskupija pokušala je obitelji Smajović ponuditi nagodbu, zamjenski stan, odštetu, no ništa nije pomoglo. Epilog svih sudskih procesa je odluka Općinskog suda o deložaciji kardinala iz zgrade u kojoj stanuje koja je i službeno sjedište Vrhbosanske nadbiskupije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

KI
kitikat
15:03 22.04.2011.

sta sad

AN
Ana33
15:57 22.04.2011.

Palestinci... Izraelci...?! Hrvat, Srbi i BOSANSKI MUSLIMANI... IMA LI Razlike?! Taliban Lagumdžija, osilio se uz pomoć Incka! E moj, kardinale, podržavao si \"guju u njedrima\"...

KI
kitikat
11:51 23.04.2011.

prefesorice ana 33 civilizirani svijet je jasno odabrao stranu,a ti se tjesi i pljuj,usput,sumska ti je pred bankrotom,